NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 18 d'abril de 2024 | Perfecte    cerca       subscriu-te   

Ecosistema: Cultura popular > Creences i religiositat popular > Les maresdedéu trobades


Les maresdedéu trobades
La llegenda de la troballa
Diferents poblacions, 8 de setembre


Ermita de la Mare de Déu de Montsant


La Mare de Déu de Núria


La Mare de Déu de Queralt, Berga


Mare de Déu de la Serra (Montblanc)


La Mare de Déu del Toro (Menorca)


Mare de Déu de Lluc (Mallorca)


 

El dia 8 de setembre és el dia que els cristians celebren la festa de la nativitat de la Mare de Déu. La festa es viu amb especial intensitat en tots aquells santuaris de les maresdedéu trobades, anomenats així perquè foren erigits en el lloc on fou trobada, en circumstàncies especials, una imatge de la Mare de Déu.

Les terres de parla i cultura catalana compten amb una innombrable mostra d’ermites, santuaris, petites esglésies i altars parroquials dedicats a la Mare de Déu.

Tots aquestes ermites, i les maresdedéu trobades que ostatgen, tenen el seu origen en unes narracions de caire llegendari o mític i que han estat difoses per tradició oral però també de forma escrita, a través, bàsicament, dels goigs. Aquests relats tenen una mateixa estructura interna i el seu nucli narratiu té una configuració semblant, amb lleugeres variacions i convenientment adaptats a llocs geogràfics concrets.

La història la protagonitza un pastor -adult o jove, i en alguns casos una pastora- que, mentre pastura el bestiar s’adona del comportament atípic d’un bou o d'alguna altra bèstia del seu ramat. L’animal realitza moviments estranys i sembla enderiat en alguna cosa enigmàtica. El pastor, intrigat, s’acosta cap al lloc –cova, arbre, font, roca o esbarzer- on ha anat a parar l'animal i hi descobreix una imatge de la Mare de Déu. Aleshores, el pastor, sorprès, recull la imatge i la porta muntanya avall cap a la població més propera, on comunica la noticia de la seva troballa.

Quan el poble veu la imatge de la Mare de Déu, decideix erigir-li una ermita a la mateixa vila o bé la trasllada a l’església parroquial. En tots els casos, la imatge desapareix durant la nit i retorna, misteriosament, al lloc originari on fou trobada. Aquest fet miraculós, que sovint es repeteix tres vegades, s’interpreta com un signe clar que la voluntat de la marededéu trobada és de restar a l’emplaçament inicial i per això se li erigeix una capella, ermita o altar, al costat de la cova, arbre, font, roca o esbarzer on aparegué per primera vegada.

Una altra versió dels relats explica que el pastor no s’emporta la imatge, si no que avisa a la resta de vilatans, que van al lloc de la troballa en processó. Allà succeeix algun fet miraculós, una aparició o una manifestació de la natura prodigiosa -una nevada en ple estiu, un clar de llum enmig d’una tempesta, un llampec sobtat...- que assenyala el lloc concret on s'edificarà l’ermita o santuari.

La majoria d’aquestes imatges de la Mare de Déu prengueren el cognom del lloc on foren trobades, per exemple, la Mare de Déu de Queralt, del Camí, de les Ventoses, del Prat, de la Serra, del Mont, de les Arenes, de la Riera, de la Bauma...

Per aquest motiu, tots aquests espais de culte a la Mare de Déu celebren la seva festa grossa el 8 de setembre, que es coneix popularment com el Dia de les Maresdedéu Trobades. D’aquesta manera, l’església va unificar totes les celebracions en una, amb independència de la data en què foren trobades les imatges.

Text: Redacció festes.org

Imatges: Manel Carrera i Escudé, Salvador Palomar, Santuari de Lluc, Santuari de Queralt, Vall de Núria


  15154 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  
Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org