Calendari: Festes d'Hivern > Dia dels Sants Innocents > Falses notícies

Els reis d'Orient eren, tots tres, negres
Segons ha anunciat un equip de restauradors d'Arenys de Munt
Arenys de Munt (el Maresme), 28 de desembre

Detall d'una de les pintures

El rei Melcior també és negre

L'equip de restauradors de l'església d'Arenys de Munt, que des de fa més de cinc anys treballa en la recomposició de les pintures murals que es van trobar en aquest temple, ha fet públic avui un comunicat que aporta noves i valuoses dades al voltant de la pintura principal, la que escenifica l'adoració dels tres reis. Segons els investigadors, els reis d'orient que apareixen en l'escena són tots tres negres.

Els treballs de restauració de les pintures murals de l'església d'Arenys de Munt van començar l'any 2000 quan un equip d'investigadors va intuir que sota una capa de pintura relativament nova hi semblava haver unes traces d'uns murals anteriors. Amb el finançament de la Diputació de Barcelona i del Bisbat de Girona, els investigadors han demostrat que el temple amagava, efectivament, un tresor ocult. Fins avui l'equip ha trobat els tres grans murals que havien embellit les parets de l'església fins al segle XV, quan van ser tapats i substituïts per uns de nous a partir de les obres d'ampliació de l'església, començades al 1513.

Segons ha explicat l'equip que ha finalitzat els treballs de restauració del mural principal, el que representa l'adoració dels tres reis d'Orient, en aquesta obra els tres reis apareixen respresentats segons l'estil de l'època en que fóren pintats. Són dalt de tres cavalls guarnits amb precioses selles platejades, sobresurten sobre un fons daurat enmig d'unes muntanyes que situen en un punt de l'illa de Mallorca i duen l'encens, l'or i la mirra per l'infant nounat. Van habillats amb els tradicionals pantalons lleonats, propis dels adoradors de Mitra i duen els gorros frígis tipics de les pintures murals dels segles VI al XIII.

Però el que més sorpresa ha causat entre els investigadors ha estat el fet que els tres reis hi són representats, tots tres, negres. Aquesta és una de les dades més importants de les restauracions doncs trenca amb el mite de que Ses Majestats tenien procedències diverses. Segons el cap de l'equip, en Martí Riera i Pigròs, "el fet que els tres reis siguin negres i no un blanc, un ros i un negre, podria obrir noves vies d'investigació i tindria unes conseqüències imprevisibles sobre les cavalcades dels reis dels propers anys". També ha assenyalat que "no es pot descartar algun tipus de vincle amb les maresdedéus morenes que poblen diversos indrets de culte arreu del país."

Segons el comunicat emès per l'equip de restauradors, tots els detalls de les noves troballes s'explicaran en una roda de premsa que tindrà lloc al Museu Nacional d'Art de Catalunya el proper 5 de gener.