NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 28 de març de 2024 | Càstor    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Hivern > Les Falles > Les Falles a la ciutat de València


La Setmana Fallera
La culminació de mesos de treball i festa
València (l'Horta), del 15 al 19 de març


Detall d'una falla de Pedro Santaeulalia (2005)


Una reproducció de falla a l'Exposició del Ninot (2005)


L'escenari de la Cridà


Mascletà


Ultimant detalls d'una falla


La Plantà amb grues (2005)


Una Despertà


L'ofrena a la "geperudeta"


La Mare de Déu del Desamparats


Inici de la Cremà


 

Aquests dies la ciutat de València i moltes altres poblacions del País Valencià celebren la seva festa més important, un conjunt d'actes que es preparen des de fa un any i que tenen en la setmana del 15 al 19 de març, l'anomenada Setmana Fallera, el seu màxim clímax i intensitat.

A València diuen que tot l'any són de falles. De fet, tot just l'endemà d'haver cremat les falles de l'any en curs ja es comença a pensar en les de l'any que ve. L'ambient de festa comença força mesos abans del 19 de març, a les cases particulars, als tallers, a les comissions i casals fallers...

L'Exposició del Ninot: a la recerca de l'indultat

L'ambient més fallaire es comença a intensificar a mitjans de febrer amb l’Exposició del Ninot, en la seva versió adulta i infantil, una mostra de rèpliques menudes de tots els monuments fallers que es pot veure fins al 14 de març. En aquesta exposició es vota el ninot que serà alliberat de les flames del foc i que passarà a formar part del Museu Faller com "ninot indultat".

La Cridà: el tret de sortida a la festa

El primer acte de la festa de les Falles és la Crida o Cridà, realitzada a les Torres dels Serrans, l’entrada a l’antiga muralla de la ciutat, a finals de febrer. És el tret de sortida o pregó, es realitza des del 1954, i consisteix en un acte en què l'alcaldessa de la ciutat i les Falleres Majors i les respectives Corts d’Honor de l’any en curs, en representació de la ciutat i de les comissions falleres respectivament, conviden a tothom a gaudir de les festes, amb la fórmula “Valencians i valencianes, fallers i falleres, visquen les falles i visca València”.

L'explosió festiva de les Falles comença l’1 de març amb el llançament de la primera mascletà a la plaça de l’Ajuntament de València. Cada dia fins el 19 de març es dispara una mascletà en aquest indret, en una espècie de compte-enrere pirotècnic que fa tremolar tota la ciutat. Dies més tard té lloc la Gran Gala Fallera, una festa col·lectiva de totes les comissions falleres, les entitats que s’encarreguen de cada una de les falles monumentals.

La Cavalcada del Ninot

Els dos caps de setmana abans del 15 de març té lloc la Cavalcada del Ninot, una cercavila pels carrers del centre de la ciutat en què els membres d’una desena de comissions desfilen amb disfresses amb l’objectiu de parodiar diferents temes de l’actualitat i que conclou amb el llançament d’un gran castell de focs artificials. Es celebren dues desfilades: la Cavalcada del Ninot infantil, que té lloc el primer diumenge i la Cavalcada del Ninots dels adults, el segon dissabte.

15M: la Plantà

El primer gran moment de la setmana fallera és la Nit de la Plantà, que té lloc el 15 de març. Es tracta de la finalització dels treballs de construcció de totes les monumentals i escultòriques falles, tant les infantils com les dels grans, i la seva definitiva “plantada” a la plaça. Fins aquell dia les falles han estat als tallers dels artistes, i a partir d’aleshores són exposades en públic en la seva versió definitiva.

A partir del dia de la Plantà, molts casals organitzen, cada matí, les tradicionals despertades, un tipus de cercavila que té per objectiu despertar als veïns dels carrers per on passen i que consisteix en llançar uns petards, anomenats “trons de bac”, que exploten al ser llançats al terra. Al migdia organitzen mascletades i, al vespre, les tradicionals cordades, unes manifestacions pirotècniques nocturnes consistents en deixar anar uns coets, del tipus carretilla o “borratxos”, que es penjen en una corda que va d’una punta a l’altre d’un recinte acotat.

17 i 18M: l’Ofrena de Flors a la "geperudeta"

Els vespres dels dies 17 i 18 de març es celebra l’Ofrena de Flors a la Mare de Déu dels Desamparats, un multitudinari acte en què les diferents comissions falleres de la ciutat acudeixen, organitzades per sectors o districtes, a honrar la imatge de la Verge popularment coneguda com a “geperudeta” i que és al capdamunt d’una altíssima estructura de fusta que, a mode de faldilla, serveix per anar deixant els rams de flors que duen els membres de les comissions. Les cercaviles de les comissions discorren per dos itineraris diferents, una ple carrer sant Vicent i l’altra pel carrer de la Pau i conflueixen a la plaça de la Mare de Déu, on hi ha la imatge mariana. Aquest acte havia estat aliè a la tradició fallera i, malgrat ser introduït l’any 1945, s’ha convertit en un dels principals actes de la festa actual. Acabada l’ofrena floral del dia 18 té lloc la famosa Nit de Foc, en què es dispara un gran castell de focs artificials.

19M: la Cremà

El moment culminant de la Setmana Fallera té lloc el dia del patró, sant Josep, el 19 de març. Aquell dia les comissions efectuen els darrers actes de la festa fallera: despertades, misses als respectius temples parroquials, mascletades, etc. Finalment, al vespre comença la Nit de la Cremà, un conjunt de celebracions que culminen amb l’encesa de tots els monuments fallers, sobre les 22:00 hores els infantils, i després, a mitjanit, s’encenen les falles grans. La darrera falla que s’encén és la que hi ha plantada a la plaça del Ajuntament, un monument que és pagat per tota la ciutat i pretén marcar l’estètica fallera dominant.

El foc consumeix en poques hores aquestes grans i efímeres obres d’art, un moment emocionant que brilla als ulls dels milers d’espectadors que s’ho miren, agrupats al voltant dels quasi set-cents monuments fallers que hi ha distribuïts per tota la ciutat de València.

Text: Manel Carrera i Escudé

Fotografies: Món Faller i Conselleria de Turisme de la Generalitat Valenciana


  6490 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





La ciudad ritual. La fiesta de las Fallas
Ariño Villaroya, Antonio / Anthropos
El libro muestra la evolución de las fiestas en la ciudad de Valencia entre ...

comprar
Arrancapins: un segle de falles (1908-2008)
Hernández Martí, Gil-Manuel / Falla Arrancapins
Un estudi històric del professor Gil-Manuel Hernàndez sobre la falla Arrancapins....

comprar
Arrancapins en la memòria. Cent anys d'imatges
Diversos autors, / Falla Arrancapins
En aquest llibre hi ha un recull de fotografies expressament seleccionades ...

Falles i franquisme a València
Hernández Martí, Gil-Manuel / Editorial Afers
Les falles no sols constitueixen la mostra més emblemàtica de l’associacionisme ...

comprar
La festa reinventada. Calendari, política i ideologia en la València franquista
Hernández Martí, Gil-Manuel / Publicacions de la Universitat de València (PUV)
Cada festa és un producte del seu temps, modelat per les relacions de poder ...

Fallas. Delirio mediterráneo
Diversos autors, / Federico Domenech, S.A
Llibre signat conjuntament per Ángeles Arazo (text) i Francesc Jarque (fotografies) ...

llegir
Arrancapins, una illa fallera
Hernández Martí, Gil-Manuel / festes.org
A mitjans dels anys setanta, la petita comissió d’Àngel Guimerà-Pintor ...




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org