Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Joan > Fogueres d'andròmines

Festa de Sant Joan
Barcelona no és el model a seguir
Barcelona (el Barcelonès), 23 de juny

Un grup d'entremaliats amics prepara una de les múltiples i espontànies fogueres que abans es realit

Una foguera tipus falla i reivindicativa contra la guerra

Una foguera cremant emmig de la nit

Un grup de nens donen foc a unes escombres abans d'encendre la foguera

L'any 2007, Barcelona, amb 1.605.602 habitants, tan sols va organitzar quinze fogueres en motiu de la nit de Sant Joan, és a dir, una foguera per a cada 100.000 habitants. La capital dels Països Catalans no fa honor al títol que ostenta, en una jornada en què, arreu del país, s’encenen mil i un focs, fogueres, falles, halhes... per celebrar l’arribada de l’estiu.

Fa tan sols una quinzena d’anys, era absolutament normal passejar per Barcelona la nit de Sant Joan i trobar-se amb una foguera a cada cruïlla de l’Eixample, a cada raconet del Poble Nou, a cada plaça de Sants... La vista des del Tibidabo era meravellosa, asseguren els qui van tenir l’oportunitat de fruir-ne. Les successives lleis restrictives amb l’ús del foc a la via pública, juntament amb una pèssima gestió municipal, han acabat per ofegar una festa que, segons expliquen els agents més veterans del cos de bombers, comportava ben poques molèsties.

En el mateix sentit s’expressa la secretària de l’entitat Tradicions i Costums, Llum Ferrero, que destaca que rarament s’ha produït mai cap incendi per una foguera de sant Joan. Els veïns, en tant que organitzadors de les fogueres, són els primers interessats en vetllar perquè el foc no es descontroli i acabi afectant les seves cases, motiu pel qual els bombers han de realitzar ben poques sortides per apagar fogueres que s’hagin descontrolat.

Segons Ferrero, les fogueres de Sant Joan són “un fet que ens uneix com a poble, i Barcelona està quedant apartada d’aquest poble”. Per Tradicions i Costums, l’Ajuntament de Barcelona hauria de facilitar la tasca a les associacions de veïns i entitats que volen celebrar la revetlla de Sant Joan, encarregant-se de posar la sorra per a la foguera, per exemple, per tal de no fer malbé l’asfalt.

La festa, doncs, ha patit notables modificacions d’uns anys ençà, fins al punt que, actualment, tan sols una quinzena de fogueres han rebut l’autorització municipal per realitzar-se amb normalitat. En aquest sentit, l'any 2007 la colla del Drac del Poble Nou, que tradicionalment organitzava una foguera al carrer Teulat, va arribar a un acord amb el districte de Sant Martí de reservar un espai dels futurs Jardins de l'Arenal de Llevant per a fer-hi la foguera de Sant Joan. Aquest espai estarà situat prop del passeig del Taulat, cantonada amb el carrer Lope de Vega, i constarà d'una zona circular d'uns 15 metres de diàmetre amb el sòl de material refractari, que permeti fer-hi foc al damunt.

La iniciativa endegada pel districte de Sant Martí, si es demostra factible, podria ser una possible via per aconseguir que Barcelona es retrobi amb la seva pròpia història i torni a connectar amb una festa que s’expressa amb tota la seva força de Perpinyà a Alacant, passant pels Pirineus i fins a Ciutadella.

Imtages: Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona - Arxiu Fotogràfic

Les mil cares del foc