Calendari: Festes d'Hivern > La Candelera > Refranyer

Diferents poblacions, 2 de febrer

L'animal mític

Lluna plena

Ametler florit

Els refranys més coneguts sobre La Candelera evidencien que aquesta diada, el 2 de febrer, ha estat durant molts anys un dia en què s'ha observat de forma especial alguns elements de la Natura per tal de poder predir si el fred hivernal ha acabat o si, per contra, encara durarà.

Els refranys més coneguts sobre la diada de la Candelera, de la que n'hi ha diverses versions, evidencien que aquest és un moment d'especial interès meteorològic, que s'ha utilitzat per a predir el temps que vindrà. A quaranta dies de Nadal, i mirant diversos elements de la Naturalesa (si plou o no, si hi ha lluna plena o no i si els ametllers han florit o no) es pot predir el temps que farà.

Aquest refrany prové d'una antiquíssima tradició europea que explica que el dia de la Candelera, l'ós surt del seu cau i mira el cel nocturn. Si hi ha lluna plena torna al seu refugi hivernal i prolonga la seva letargia durant quaranta dies més. En canvi, si hi ha noviluni (lluna nova), surt del seu cau, sabedor que l'hivern ha acabat i ha començat la primavera.

Aquesta connexió de l'ós amb el dos de febrer, la va incorporar el pagès per a poder predir el comportament de la Natura i d'aquesta manera poder determinar el comportament de la terra, del cicle agrari.

El refranyer, la pluja i la lluna

"Si la Candelera plora, l'hivern és fora,
si la Candelera riu, el fred és viu"

Aquest són els dos primers versos del refrany més popular en l'actualitat referit a la Candelera. Tradicionalment s'ha entès que la intenció del refrany és relacionar pluja amb el 2 de febrer. El que es tracta és de saber si, depenent de si el dia de la Candelera plou o no, la primavera -el bon temps- tardarà més o menys en arribar. Així, s'entén que si el 2 de febrer plou (la Candelera "plora") el fred hivernal ja s'ha acabat, mentre que si és un dia assolellat (la Candelera "riu"), el fred encara durarà.

Una segona interpretació d'aquest refrany, més antiga, científica i assenyada, és la següent: si la nit de la Candelera hi ha lluna nova o negre (és a dir, que no es veu), s'interpreta que la Candelera plora. És llavors quan la primavera s'avança. Si, per contra, hi ha lluna plena, s'entén que la Candelera riu, la qual cosa indica que la primavera tardarà més en arribar.

2 de febrer = Lluna nova = Candelera plora = l'hivern és fora
2 de febrer = Lluna plena = Candelera riu = l'hivern és viu

Altres refranys

Un altre refrany, més a l'abast del sentit comú, recull la relació entre la floració de l'ametller i la Candelera. Si s'observa aquests arbres pels volts del 2 de febrer, també es pot saber quin temps farà en els propers dies. Si per la Candelera l'ametller és florit això vol dir que la primavera ja és aquí...

"Quan la Candelera flora, l’hivern fora.
I si no flora, ni dins ni fora."

D'altres refranys relacionats amb la festa expliquen que "Per la Candelera, l'ós surt de l'ossera", en referència amb la creença abans esmentada. Un tercer refrany avisa al despistat de quin dia cau la festa ("La mare de Déu del Candeler, a dos dies de febrer") i dos més apunten que les hores de sol s'han allargat: "Per la Candelera, una hora entera" i "Per la Candelera, el Sol ja corre per la carretera".

Advertència

Les autoritats meteorològiques adverteixen que, si bé és cert que els refranys i les dites referides al temps tenen una important credibilitat (per ser fruit d'anys de continua observació dels elements naturals i la seva relació amb el calendari), poden no ser útils per al comportament meteorològic d'un any concret.

Refranys sobre La Candelera