Informació corporativa  -  Participa!  -  Afegir un web  
Pàgina principal > Festes de Primavera > Festes de Corpus > Enramades i catifes de flors
 
      Enramades i catifes de flors

  • Les Enramades a Arbúcies - web de l'Ajuntament d'Arbúcies, amb informació d'aquesta festa tradicional d'interès nacional que se celebra durant la vuitada de Corpus i segueix una estructura cíclica per barris. Sens dubte la festa més arrelada entre la població arbucienca i es remunta a les darreries del s. XVI.
  • Les Enramades d'Arbúcies - pàgina de l'Ajuntament d'Arbúcies, amb fotografies d'aquesta festa que es celebra el diumenge abans de Corpus.
  • En Guille a les Enramades d'Arbúcies - relat escrit pels alumnes del 2n curs "B" del CEIP Dr. Carulla d'Arbúcies.
  • Enramades a Sant Llorenç de Morunys - festa durant la qual Sant Llorenç engalana amb artístiques i espectaculars enramades cadascun dels carrers i places de la vila. Aquesta és una festa en la qual participa i treballa tot el poble i un dels grans elements d'atracció turística de la vall de Lord.
  • Enramades a Sant Llorenç - la vella tradició d'engalanar el carrers amb motiu de la festivitat religiosa de Corpus, continua amb aires renovats a St.Llorenç de Morunys, i a pres forta embranzida el darrers anys, desprès d'haver quasi desaparegut
  • Amics de les Enramades - fitxa d'aquesta associació que té per finalitat principal el manteniment, organització i coordinació de la festa de les Enramades, i de la corresponent difusió.
  • Festa de les Enramades a Sallent - pàgina web amb una breu ressenya històrica sobre la Festa de les Enramades a Sallent.
  • La Festa de les Enramades - article d'en Lluis sobre l'origen i les transformacions que ha sofert aquesta festa.
  • L'Enramada a Guissona (Segarra) - festa que es celebra el segon diumenge de Corpus, amb guarniment dels carrers amb flors. Antigament sortia una processó amb els gegants. Els nois van a missa amb unes coques grosses i pà, prèviament beneïts, i les noies amb un llaç al cap i un cistell ple de papers de colors-pètals. A continuació es dirigeixen a la font del poble, on hi ha una imatge de la Mare de Déu de la Salut; les noies hi enlairen els paperets i tota la font queda guarnida.
  • Festa de les Enramades o de les Bredes - per la Vuitada de Corpus els quinaires de Canet de Mar -parelles casades durant el darrer any- organitzen la festa de les Enramades o de les Bredes.
  • Festa del Corpus a Cardona - festa que es celebra el dia mateix de Corpus, al vespre, amb processó de gegants. En alguns carrers hi ha enramades. Cada dia de la setmana que segueix Corpus un barri de la població celebra festes. L'ordre sempre és el mateix: divendres, el barri del Mercat; dissabte, els carrers de Graells i del Rastrillo; dilluns, el barri de la Fira; dimarts, el de Sant Miquel; dimecres, el Carrer Major; i dijous següent a Corpus, el Barri Nou. Divendres, capvuitada o festa conjunta de tots els barris.
  • Festa de Corpus a Riudecols - a la tarda, processó pel poble. Els balcons són guarnits amb domassos i els carrers amb ginesta. Antigament, alguns altars a les places del recorregut. L'endemà, festa dels barris: cada carrer fa la seva enramada amb ginesta i una altres vegetals. Es tira una quantitat tan gran de petards que els carrers queden plens de fum i d'olor de pólvora. Antigament, cada dia feia festa un carrer diferent.
  • Les Enramades a Calaf - pàgina que explica aquesta festa desapareguda a Calaf i que consistia en decorar amb branques de roure, d'om i boix tot el poble. També s'hi penjaven fanalets i serrells de paper, que es compraven amb les donacions dels veïns.
  • Processó de Corpus a Ulldemolins - per Corpus, el recorregut de la processó amb catifes artesanals fetes de flors i serradures tintades. També es fan diversos altars.
  • Corpus i Catifes de flors a Sitges - pàgines del Foment del Turisme de Sitges explicant els actes de la festivitat de Corpus Cristhi a Sitges: el Concurs de Catifes de Flors, declarada Festa d'Interès Turístic Nacional, el Concurs de Balcons, l'Exposició de Clavells i la mostra de Bonsais... inclou el programa d'actes.
  • Corpus i catifes de flors a La Garriga - web molt complerta que explica com celebra La Garriga la Festa del Corpus: les tradicionals catifes de flors, els concuros, història de la festa, els cartells d'edicions passades i moltes fotografies.
  • Processó i Catifes de Corpus a Flix - web amb moltes fotografies dels carrers d'aquest poble amb les catifes de Corpus.
  • Catifes de flors i Festes del Corpus a Tivissa - des de l'any 1967 fins al 1979, el dijous de Corpus, tots els carrers de l'itinerari de la processó, eren coberts amb catifes de flors. En l'actualitat, aquesta tradició, es conserva parcialment, ja que els veïns i veïnes de Tivissa, tot i que no engalanen tot el recorregut, si que fan catifes als punts on s'atura la processó.
  • Festa de les Catifes a Argentona (Maresme) - La diada de Corpus havia estat una de les festes més importants en el calendari argentoní. En el passat es feia una processó de Corpus que passava pels carrers i places de la vila tot deixant-hi flors de tot tipus. Aquesta processó va meravellar ni més ni menys que Jacint Verdaguer que va escriure l’article Lo Corpus d’Argentona, publicat a La Creu del Montseny el 4 de juny de 1899, en el qual descrivia l’ambient festiu i el fervor religiós que es respirava a la vila per aquesta festivitat. A partir del 1947 es comença a encatifar alguns carrers i places del poble amb serradures tenyides de colors. Als anys 70 la festa entra en crisi i no es reprèn la tradició fins l’any 1990 amb un caire menys religiós i més popular gràcies als Amics de les Tradicions
  • Fotografies de les Catifes de flors d'Argentona - dins la pàgina d'Amics de les Tradicions.
  • Festa de Corpus a Igualada (Anoia) - ja és documentada el 1399, quan la Universitat llogà dos trompadors i un joglar. La processó, avui per dins de l'església, havia tingut molt de ressò: el 1489 estan documentats els gegants que hi sortien (després se'n feren de nous el 1861, el 1920 i, els actuals, el 1943). Cap els anys 40 i 50, concursos de catifes de flors. L'any 1975 retornà el costum de l'Ou com Balla al brollador de la plaça de Pius XII - ja s'havia fet a principi de segle. Des de 1979, diumenge següent, al barri de la Font Vella, Mercat d'Art i d'Artesania Artística. Antigament, a la processó hi assistien diversos entremesos: la Patera, mena de batalla entre moros i cristians, que es representà fins a 1896; la Moixiganga, escenes de la Passió portades a terme per una trentena d'actors i combinades amb l'aixecament de torres humanes; el Ball de Pastorets (dialogat); la víbria, femella del drac, documentada des del s. XV; el drac; els cavallets, documentes el 1489, que pertanyien al Gremi de Traginers; el Ball de Cercolets, recuperat el 1982; i el Ball de Diables, amb parlaments crítics i burlescos, documentat el 1451. Els diversos gremis hi assistien amb les seves banderes respectives, que, en passar per davant de la custòdia, feien els tres "acataments" amb una música especial.
  • Festes del Corpus a Olot (Garrotxa) - des de 1980, concurs de catifes de flors organitzat per l'Associació Gra de Fajol. Pels carrers guarnits, processó - documentada el 1521. La vigília , cercavila amb els gegants i el Cap de Lligamosques. Diumenge al migdia, Sardana de Corpus - costum recuperat el 1979 - i Ball de Gegants - amb música del pare Miquel Sisé. Surten els cap-grossos Cucut i Xurruca.
  • Festa de Corpus a Sant Andreu de Llavaneres (Maresme) - costum d'encatifar amb flors alguns carrers. A la documentació del s. XVIII ja es parla de les "bredes".
  • Festa del Sagrat Cor de Jesús al raval de Jesús de Tortosa - processó solemne que comença i acaba al temple parroquial. Pels carrers per on passa es fan catifes amb pintures, flors... També s'hi instal·len petits altars. Fou instituïda pels jesuïtes, els quals encara en tenen cura. Antigament assistien a la processó bandes de música, congregacions religioses, gegants, nans i soldats.
  • Festa del Corpus a Vilafranca del Penedès - la vigília a la tarda, cercavila amb els gegants i els capgrossos pel nucli antic. Els gegants ja sortien a la processó del Corpus el 1601, segons consta, juntament amb el drac i els diables. Recuperada el 1981, la processó es va fer fins als volts de 1970, com també algunes catifes.
  • També es té notícies d'enramades a La Roca del Vallès, Bossost (Vall Aran) i de catifes de flors a Riudarenes, Riudecanyes...
Informació corporativa  -  Participa!  -  Afegir un web        
 
Pàgina optimitzada per navegadors 4.0      
Resolució 800 x 600