KARTIK (Octubre - Novembre)
         
     



Tot comença amb una processó.
 
I compta amb la presència del lama suprem.
     


Les mascares d'aquest festival...

 


...són espectaculars.

     

Les danses duren 7 hores...
 




...i les execten els propis lames.

     

La "dansa de la mort".
 
Un ball tàntric.
     


Nens lames repartint tè entre els assistents.

 


El pallasso vell que surt en el primer interludi còmic.

   
  MANI RIMDU
   
 

És un festival sherpa que es celebra una vegada a l'any en diferents monestirs buddhistes de la regió muntanyenca del Khumbu, al nord-est del Nepal. Es realitza durant la primavera al Monestir de Thami i durant la tardor, al voltant del pleniluni de novembre-desembre, al Monestir de Tengboche i a altres monestirs menors (Chiwang, Kyilkhor-Dingma...). El Mani Rimdu és un festival d'origen tibetà, té una duració de tretze dies i consisteix en un seguit de cerimònies religioses oficiades pels lames, nou dies de meditació i un acte culminant de tres dies de duració, el Ball de Màscares-Drama Buddhista: una representació teatral amb impressionants vestits i màscares executada pels lames (monjos) del monestir.

Al monestir de Tengboche, un dels més alts del planeta (a 3800 metres d'altura i situat en els camins que porten als cims de l'Everest, el Lotse, l'Amadablam entre altres), el Ball de Màscares és l'acte que tanca el festival i té lloc el dia de lluna plena de novembre-desembre al pati central.

Comença amb un pròleg introductori (processó i cerimònia de benedicció del públic assistent) i es desenvolupa en 13 actes o escenes durant les quals apareixen, en el pati central del monestir diferents personatges, escenificats pels propis lames, que executen un seguit de danses espectaculars seguint una delicada coreografia que s'ha transmès de generació en generació per tradició oral. Els lames es vesteixen amb uns impressionants vestits plens de color i es posen diferents màscares que un mes abans ja preparen i que només són utilitzades en aquest festival.

L'origen i significat de les danses és incert i complexe (ni tant sols els lames que les executen el coneixen), però sembla que representen teatralment l'universal tema de la victòria del Bè sobre el Mal, tot i que també han estat interpretades com un drama sagrat que escenifica el triomf del buddhisme-lamaísta sobre una de les antigues religions animístiques de la regió, el "Bon". De fet, i tot i que el seu origen sigui poc clar, es creu que el seu objectiu és el d'iniciar en els principis del buddhisme a la població local, majoritariament sherpa, i de mantenir-los presents certs valors morals i ètics. D'alguna manera, aquest drama sagrat s'assembla a les repesentacions teatrals medievals catòliques en les que es pretenia infondre valors religiosos per mitjà de dimonis i àngels, virtut i vici...

El Ball de Màscares dura 7 hores durant les quals els lames dansen ininterrumpudament posant-se en trànsit, i només s'aturen dues vegades, moments en què apareixen diferents personatges còmics (un home vell, un borratxo i un turista) que fan broma amb els assitents i satiritzant els dogmes fonamentals del buddhisme. Aquests interludis còmics també són executats pels lames i fan riure molt a tothom. Durant el temps que dura el Ball, els lames més menuts reparteixen tè i galetes entre els assistents, majoritariament sherpes locals i turistes que en aquesta època es troben de trekking per la zona.

Una vegada acabat el Ball de Màscares, la comunitat sherpa local i els occidentals que s'hi apunten s'agrupen al pati del monestir per cantar i ballar, literalment durant tota la nit, cançons i danses tradicionals sherpes mentre es beu chang, la cervesa local.


Text: Manel Carrera

Les imatges han estat extretes d'aquí (Mani Rimdu : A Photo Essay - http://www.cookreport.com/manu_rimdu.shtml
)


Enllaços relacionats amb aquesta festa:

Cultura, calendari, Festivals... dels sherpes - http://www.nepalsherpa.com
Monestir de Tengboche - http://www.tengboche.com
Mani Rimdu Festival: http://www.labyrinth.net.au/~msherpa/mani.html
Buddhist Festivals & Ceremonies: http://www.buddhanet.net/history/ceremony1.htm