Dissabte, 18 de novembre de 2017 | Romà    cerca       subscriu-te

Calendari: Festes de Tardor > Festes de Sant Martí > Aplecs

Trobada i virolla en honor al patró del veïnat
Santa Pau (la Garrotxa), 11 de novembre i diumenge més proper

Cartell de l'any 2010

Una virolla antiga

Sardanes, una castanyada, el sorteig d'un xai, una gran caliuera a disposició de tothom i el Joc de la Virolla són alguns dels elements de l'Aplec de Sant Martí, que cada any es celebra a l'ermita dedicada a aquest sant que hi ha a Santa Pau.

A la Garrotxa, en plena zona volcànica, en un marc incomparable de natura verge, a tres quilòmetres del poble de Santa Pau hi ha l’ermita de Sant Martí. Es tracta d'una ermita situada al peu de la serra de Sant Julià del Mont, en un indret meravellós, una construcció inicialment romànica, amb afegits gòtics i de tota altra època.

Cada any pel novembre, s'hi celebra un aplec molt conegut a la Garrotxa: l'Aplec de Sant Martí. Es celebra en dos parts: l'11 de novembre, amb una senzilla missa a l'ermita i el diumenge següent, amb un aplec que cada any congrega molta gent vinguda dels diferents pobles de la comarca.

Al matí, esmorzar popular, gratuït. Al migdia, missa solemne, cantada per la coral. En acabar la missa es fa un gran foc al caliu del qual tothom pot coure-hi la carn que cada família porta. També hi ha servei de bar.

A la tarda, havent dinat es ballen sardanes, es sorteja un xai, es mengen castanyes i es fan jocs tradicionals, com el joc de la virolla.

El joc de la baboia o virolla

Aquest és el precedent català més immediat del joc de la ruleta. S'en té referència almenys al segle XVII i se sap que va ser molt popular en fires i festes fins ben entrat el segle XX, quan es va prohibir. A les comarques del Moianès, la Selva, Gironès, i a l’Empordà el joc s'anomena baboia, mentre que a Osona, la Garrotxa, i el Lluçanès es coneix amb el nom de virolla.

Es tracta d'un joc d'atzar consistent en fer girar una fletxa dins un tauler dividit de forma radial en diverses seccions que estan numerades aleatòriament. Tot i que hi ha diverses modalitats de joc i diverses formes de tauler, habitualment es tracta d'encertar la casella en la que es quedarà aturada de la fletxa. El guanyador arreplega tots els diners apostats pels altres participants.

Text: Redacció festes.org

imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter