NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimarts, 19 de març de 2024 | Josep    cerca       subscriu-te   

Etnografia comparada
Pràctiques festives comunes a diferents cultures















 

>> EL FOC SAGRAT. Construcció i encesa de fogueres.
El costum de construir i encendre fogueres de tots els tamanys i formes és una característica de moltes celebracions festives d'arreu del món. La foguera acostuma a ser l'eix de la festa, al voltant del qual es realitzen les demés activitats culturals. Els motius que porten a un poble a encendre fogueres són diversos i heterogenis: donar la benvinguda al bon temps, acompanyar i lloar els déus, allunyar els mals esperits, desfer-se de determinats materials, o bé, simplement, per escalfar-se quan fa fred.
[Realitzat l'any 2001]


>> ALLUNYANT EL MAL. Cremació d'efígies.
La creença que hi ha darrera la idea de cremar una efígie és pura màgia simpatètica: tal com la imatge sofreix, així també ho fa la persona a qui representa. A molts indrets del món, es construeixen i encenen grans figures amb forma humana, fetes de roba, paper o cartró pedra que després s'encenen davant la mirada enlluernada de tots els presents. Aquestes figures, que sovint són antropomòrfiques, representen al Mal, signifiqui el que signifiqui això en cada cultura.
[Realitzat l'any 2002]


>> LA GUERRA FETA JOC. Batalles festives.
L'ésser humà a més a més d'"homo faber" i homo sapiens és "homo ludens", un ésser que juga. El joc genera cultura i socialitza i per això, moltes vegades els humans tendim a enfrontar-nos de manera lúdica i no violenta amb els altres en un conjunt d'activitats que uneixen a qui hi participa. En aquestes guerres simbòliques, lluites lúdiques o batalles festives s'utilitzen tots els recursos materials que es tenen a l'abast -tomàquets, pintura, sorra, farina, aigua etc- per a llançar-nos-els per sobre, en una espècie de ritus col·lectiu per a matar l'avorriment.
[Realitzat l'any 2003]


>> ELS VEHICLES DELS DÉUS. Carros i carruatges festius.
L'ús de carros, carrosses, carruatges i altres vehicles de grans dimensions per a transportar imatges i representacions de déus, herois o persones considerades importants per a la comunitat és una constant en les celebracions festives de moltes cultures. Els carruatges són construïts per a l'ocasió, fent sovint la funció de temple mòbil. És l'únic moment de l'any en què els herois o les divinitats són passejades en processó pels carrers perquè tothom els pugui veure i aclamar.
[Inèdit]


Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org