NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 14 de juny de 2024 | Eliseu    cerca       subscriu-te   

Què és?
Presentació i breu història de Festes.org


Logotip festes.org v2.0


Logotip festes.org v3.0


festes.org v3.0


Logotip festes.org v4.0


festes.org v.4.0


 FESTES.ORG és una finestra oberta al món de la cultura popular catalana i especialment, una porta d’entrada a les festes populars, enteses com aquells esdeveniments col·lectius que tenen lloc a l'espai públic, en els que cadascú és participant actiu -i no només un espectador- i que estan formats majoritariament per activitats rituals que compten amb la participació simultània de persones de diferents generacions.

FESTES.ORG focalitza els seus continguts en les celebracions festives populars de les terres de parla catalana, però també vol ser un punt de partida per a conèixer els costums i les tradicions d'altres pobles del món.

FESTES.ORG és un immens indret web que està en construcció permanent i que evoluciona constantment gràcies a les aportacions diàries d'un equip de treball nucli dedicat i a les aportacions esporàdiques de persones que viuen en diferents pobles i ciutats del país.

FESTES.ORG és un servei d'informació públic, obert i gratuït. Un catàleg consultable i ordenat del nostre amplíssim patrimoni festiu. S'estructura al voltant d'un directori -amb categories i subcategories-, consultable enlinia i organitzat en base a les estacions de l'any, que conté una amplíssima mostra de les festes que es celebren al nostre país. També és una agenda de les principals festes de la setmana, conté articles d'opinió d'especialistes en cada matèria, notícies sobre l'actualitat del sector i ressenyes de llibres, vídeos, revistes i cd's. Conté també una amplíssima guia d'organitzacions de tot l'ecosistema festiu i diverses seccions dedicades a l'etnografia i les festes d'altres pobles del món.

FESTES.ORG és un espai d’intercanvi i relació, un punt de trobada, de reunió i acció conjunta dels que ens agraden les festes populars. Un espai web que vol promoure el coneixement i la reflexió al voltant de les nostres festes, amb l'objectiu d'estimular l'acció al carrer. Som l’únic web que et suggereix que apaguis l’ordinador i surtis al carrer a participar de les festes.

Breu història de festes.org

La idea de crear un espai telemàtic que proporcionés informació sobre festes populars va néixer el març de 1999 per iniciativa d'un col·lectiu multidisciplinari de persones amb experiència en la conceptualització i disseny de webs i que estaven o havien estat vinculades amb la cultura popular i tradicional. En aquell temps no hi havia cap web, a excepció de la pionera Etnocat.org (http://www.etnocat.org) que fés aquesta tasca.

L’agost de 1999 va veure la llum la versió 1.0 de FESTES.ORG. Aquesta primera versió del web era un espai telemàtic basat en l’estructura i funcionament d’un directori d’enllaços clàssic i que agrupava les festes en funció de l’estació de l’any.

La bona acceptació del web, juntament amb grans dosis de treball personal, va fer que, a l’octubre del 1999, es realitzés la versió 2.0 de FESTES.ORG. La principal novetat d'aquella nova versió del web fou que incorporava alguns elements de disseny gràfic. A nivell de continguts, era encara un directori de festes agrupades per estació de l’any i per municipis, però també incorporava enllaços als diferents elements de les celebracions festives populars (diables, castells, balls, etc). En aquella versió ja es permetia la participació activa dels usuaris, recollint-ne totes les seves aportacions alhora que es construí una primera agenda, en la que es recomanaven determinats webs festius basats en criteris d’actualitat.

La versió 3.0 de FESTES.ORG, va néixer el febrer de l’any 2000 i va estar vigent a la Xarxa fins a l’octubre del 2003. La principal novetat d’aquesta tercera versió fou una conceptualització totalment nova, basada en l’estructura en tres seccions (Directori, Actualitat i En teoria) i un disseny completament nou basat en les ilustracions de l’Auca de la Festa Major de Vilanova i la Geltrú, del dibuixant i xilògraf Enric-C Ricart, així com una imatge corporativa i un logotips propis.

La versió 4.0 de FESTES.ORG, que teniu entre tecles, va néixer en motiu del nostre cinquè aniversari, l'any 2004. La web va comptar amb la col·laboració de la Biblioteca Víctor Balaguer de Vilanova per tal de fer difusió i donar a conèixer l'extens llegat d'auques populars que té. El nou projecte sorgí com una evolució de la versió 3.0 i incorporava quatre novetats importants. La més vistosa és que renovàvem la imatge corporativa de dalt a baix, amb logotip i disseny gràfic nous. La segona és que deixavem d’oferir només enllaços externs per incloure també continguts propis. La tercera, és que basavem la pàgina principal en criteris temporals (només surt en portada el que està estrictament relacionat amb el període festiu en curs). I finalment, una cosa que feia anys que desitjàvem: deixem de fer les pàgines manualment, guardem els continguts en una base de dades i fem servir programari lliure.

La nova web agrupa els continguts en diferents seccions:

- Notícies, un sistema de publicació oberta on s'hi poden enviar notícies d'actualitat relacionades amb el món de la festa;
- Calendari, que ofereix un extensíssim llistat de festes agrupades per estació de l’any i per cicles;
- Ecosistema, un directori d’enllaços a les diferents organitzacions i persones que configuren l'ecosistema festiu i el conjunt de la cultura popular;
- Mediateca, un centre de recursos físics (Llibres, CD, Articles, Vídeos, DVD, etc) amb possibilitat de ser comprats;
- Altres cultures, un espai que recull festes, costums i tradicions d’altres països;
- Propostes que és altaveu de les propostes que fem des de l'associació i d'altres que considerem interessants;
- Participar explica la manera com pots involucrar-te en aquesta aventura;
- Festes.org explica qui som, que fem i d'on venim.


Des de la seva posada en marxa l'any 2004, hem anat millorant la navegabilitat i les seccions del web, tot i que la tasca principal és i continua essent la introducció de nous continguts (articles sobre festes, articles d'opinió, llibres i discs relacionats amb les festes) i el manteniment de l'espai telemàtic (gestió de les notícies rebudes i aportades pels usuaris, relació amb els usuaris que ens envien informació, gestió de la bústia de correu, etc). Aquesta tasca és duta a terme a diari per l'equip de persones que en l'actualitat s'ocupa de que aquest web estigui permanentment actualitzat i actiu.

Agraïments

Volem agrair la participació de tots els usuaris i usuàries que en major o menor mesura -fent puntualitzacions, corregint-nos quan ens equivoquem, aportant informació, fotografies i relacions, suggerint idees...- col·laboren en l'actualització i el manteniment constant de l'espai telemàtic www.festes.org.


Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org