Calendari: Festes d'Hivern > Carnaval > Màscares, mascaretes, mascarulles...

Les Mascarulles
Godall (el Montsià), Dijous Gras- Dimecres de Cendra

Les mascarulles entrant darrera la comitiva del Carnestoltes

Mascarulles modernes

Dues mascarulles

El Carnaval del Godall, un dels més populars de les Terres de l'Ebre, ha conservat un dels elements més tradicionals d'aquesta festa: la disfressa senzilla, feta a casa, que permet el camuflatge de la pròpia identitat i que, en fer irreconeixible al que hi ha a dins, propicia el joc, la burla i la diversió. Són les "mascarulles".

Les mascarulles

Un dels elements ingredients essencials del Carnaval és el canvi o el camuflatge de la pròpia personalitat mitjançant la disfressa. Introduir-se dins d'una disfressa per amagar la pròpia identitat ha estat, i encara és, una de les diversions més populars de la festa de Carnaval.

Al Godall s'ha mantingut al llarg del temps un tipus de disfressa molt arcaic, les mascarulles. Es tracta d'una modalitat de disfressa que permet camuflar totalment la persona que hi ha dins. Les mascarulles estan fetes d'una forma molt senzilla i a l'abast de tothom: a base de tot tipus de peces de roba vella i sense utilitat que hom té a casa. Aquest tipus de disfressa de parracs culmina amb una màscara que tapa la cara i que també pot ser un simple tros de tela amb tres forats. En general, com que les robes provenen dels armaris de cada casa, les mascarulles tenen un aire antic i sovint també inclouen vestits de núvia, sabates velles, cobrellits, cortines, etc. Com més estranya i original és la mascarulla, més es valora.

Les mascarulles es fan a l'interior de cada casa i tenen per objectiu final fer totalment irreconexible a la persona que hi ha dins, fet que permet el joc, la burla i la transgressió carnavalesca pel carrer.

Antigament, els joves es reunien per confeccionar-se les mascarulles i anar pel poble fent bulla amb qui trobaven, llançant-se farina, desitjant-se bona festa i, sobretot, fent broma amb tots aquells que trobaven pel camí. Una de les particularitats d'"anar a fer de mascarulla" consisteix en no parlar massa, per fer encara més irreconeixible al disfressat.

En la seqüència de la festa, les mascarulles "arriben" al poble el mateix dia que ho fa el ninot Carnestoltes, jugant i fent broma amb tothom, llançant farina i instaurant el regne de la sàtira.

Avui, al Godall, les mascarulles participen del Ball de Disfresses que té lloc el dissabte de Carnaval i que s'ha convertit en un dels actes més divertits i rellevants del Carnaval del Godall. Les mascarulles són les encarregades de dur a terme un costum també ancestral: són les encarregades de treure a ballar als que no van disfressats i de fer broma i jugar amb ells.

Text: Manel Carrera

Imatges: Ajuntament del Godall i godall.tk