NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimarts, 23 d'abril de 2024 | Jordi | Dia Internacional del Llibre i dels Drets d'Autor    cerca       subscriu-te   

Ecosistema: Festes d'altres cultures > Festes d'Àsia


Aniversari de Buda
Festa del naixement, "despertar" i mort de Buddha
Diferents poblacions, Lluna plena maig-juny


Bandera budista, feta amb bombetes de colors a Sri Lanka


Estampa clàssica del Buddha


Joves monjos preparant la festa al Nepal


Vesak a Barcelona 2010


Estructura lumínica


 

Els budistes catalans, com els d'altres països del món, celebren -cada any pels volts de la segona lluna plena de Primavera- una festa per recordar el naixement, la il·luminació i la mort del seu mestre espiritual: Siddhārtha Gautama, el Buddha.

La festa es coneix per Vesak, Wesak, Buddha Purnima, Budha Jayanti o, senzillament, per Aniversari de Buddha, i és una de les festes més importants de l'any pels budistes d'arreu del món. Se celebra amb gran intensitat en aquells països on la religió budista és oficial o important: Índia, Nepal, Sri Lanka, Tailàndia, Birmània, Laos, Cambodja, Indonèsia, Tibet, Xina i Japó. Des del 1950, també es fa en aquells indrets del món occidental on, poc a poc, el budisme va arrelant.

La festa se celebra el dia de lluna plena del mes de Vaiśākha, el segon mes segons el calendari hinduista, que es correspon amb els mesos d'abril-maig del nostre calendari. La data, tanmateix, pot variar en funció del país i de la branca del budisme que se segueixi. A casa nostra, per exemple, la festa se celebra el dia de la segona lluna plena de Primavera, la lluna plena després de Pasqua, que sovint cau a finals d'abril/primera quinzena de maig, i no es correspon amb cap celebració del calendari tradicional cristià.

La festa commemora tres fets importants de la vida del Buda històric, anomenat Gautama Buddha: el seu naixement (el dia de lluna plena de Vaiśākha de l'any 563 abans de Crist), la seva il·luminació o "despertar" als 35 anys (també el dia de lluna plena de Vaiśākha de l'any 528 abans de Crist) i la seva mort que, segons la tradició budista va tenir lloc als 80 anys, precisament el dia de lluna plena de Vaiśākha de l'any 483 abans de Crist.

En alguns països, la festa de la seva il·luminació, un dels pilars de la religió budista, se celebra apart (el 8 de desembre) i s'anomena "Bodhi day".

El Buddha

El "Savi", l'"Il·luminat", el "Despert" són alguns dels qualificatius que va rebre, durant la seva vida, un home anomenat Siddharta Gautama. Hereu de la rica casa reial dels Sakya, Siddharta va abandonar el seu còmode entorn per adoptar una vida de pelegrí, d'asceta, -un camí molt de moda en l'univers indi de l'època- iniciant-se en les tècniques de concentració i meditació. El "Príncep asceta" creà, amb el temps, un nou corrent de pensament que se separava de l'hinduisme brahamànic i dels cultes animistes establerts.

Com Jesucrist, el Buda tingué molts deixebles que escrigueren els seus ensenyaments i es proposaren de difondre'ls arreu del món, un corpus teòric i pràctic que ha acabat creant el que avui coneixem per Budisme.

La festa arreu del món

Les principals celebracions són els pelegrinatges que aquest dia tenen lloc a quatre dels llocs més sants del Budisme: Lumbini (l'indret on va néixer), Uruvela-Bodh Gaya (el lloc on es va il·luminar), Sarnath (el lloc on va fer el primer sermó) i Kushinagar (on va traspassar).

Més enllà d'aquests pelegrinatges la festa se celebra de formes molt diverses en aquells països on el budisme o és majoritari o bé és una de les religions més importants. Els devots porten ofrenes a les imatges de Buda i també encenen tot tipus de lluminàries en agraïment per haver-los ensenyat el camí a seguir per alliberar-se del sofriment.

La festa a casa nostra

Les nombroses comunitats budistes que hi ha a Catalunya celebren aquesta festa als seus indrets de culte amb pregàries, meditacions col·lectives, l'encesa d'incens i "pujas" (pregàries) especials. En alguns municipis, com Girona o Barcelona, també es realitzen actes als espais públics.

Un dels elements que caracteritzen aquesta festa és l'encesa de làmpades d'oli i lluminàries de tot tipus per simbolitzar la il·luminació, la llum que el budisme atorga -davant la foscor de la ignorància- als seus seguidors.

Text: Manel Carrera i Escudé


  4937 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





comprar
Déus desconeguts. Viatge iniciàtic a les religions de l'Orient
Martí Ambel, Fèlix / Pagès Editors S.L
Fèlix Martí us proposa un viatge a l’Orient per conèixer en directe les ...

Buddhisme
Panikkar, Raimon / Fragmenta Editorial
Aquest volum no pretén ser un tractat sobre el buddhisme històric ni sobre ...



Coordinadora de Centres Budistes de Catalunya
http://www.ccebudistes.org/
Barcelona (el Barcelonès)
info@ccebudistes.org




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org