NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 19 d'abril de 2024 | Gai    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Estiu > Onze de Setembre > Enceses col·lectives d'espelmes


Vigília de la Diada
Encesa col·lectiva d'una gran estelada de flames
Verges (el Baix Empordà), 10 de setembre


Famílies newars encenent espelmes pels familiars morts


Nen encenent espelmes a Verges


Els vergelitans s'entreguen en l'acte


El dibuix acaba apareixent


Gots amb espelmes a dins


Configurant el mosaic lumínic


Estelada de l'any 2011


 

Recollint el vell costum d'encendre una espelma per demanar -pacífica i serenament- un desig, els vergelitans i altres persones vingudes de pobles del voltant s'apleguen el 10 de setembre a la plaça Major per realitzar l'encesa d'una gran estelada d'espelmes.

Són moltes les poblacions que realitzen actes festius el dia 10 de setembre a la nit, vetlla o vigília de la Diada: marxes de torxes, homenatges als que han morir per la llibertat del país, etc Un d'aquests nous actes és l'encesa col·lectiva d'espelmes.

Encendre espelmes: entre el desig i la reivindicació

Encendre espelmes és un costum que deriva de la pràctica religiosa: es posen espelmes davant les imatges de divinitats per tal que s'acompleixin els anhels i desitjos de la persona que les encén.

Ara bé, la flama de les espelmes també és i ha estat utilitzada en moltes cultures d’arreu del món per recordar, d’una forma contemplativa, meditativa, íntima, respectuosa, espiritual, als morts. Hom creu que la flama de les espelmes connecta amb els esperits o ànima dels morts i que quan se n’encén una la persona recordada reapareix. Aquesta és, per exemple, una tradició pròpia dels newars, al Nepal, que per recordar els seus avantpassats morts, sovint encenen 108 làmpades d'oli.

Més enllà del context religiós, l’encesa d'espelmes també és i ha estat utilitzada per a reivindicar determinades causes polítiques. L'encesa massiva de làmpades és, per exemple, força freqüent entre els tibetans, que la practiquen cada lluna plena en honor al Buddha, com una forma d'expressar la il·luminació que cerquen. Els mateixos tibetans són els que han popularitzat, també, l'encesa de làmpades per a reclamar el dret a l'autodeterminació, dibuixant eslògans o lletres a favor de la seva causa.

L'encesa comunitària d'espelmes també és utilitzada per determinats artistes contemporanis, com el barceloní Muma Soler, que utilitza aquest recurs en les seves intervencions.

Avui d'enceses d'espelmes no religioses, com a expressió pacífica i serena d'un desig col·lectiu, se'n fan per causes diverses: per l'erradicació de la fam, contra el maltractament de les dones...

Encesa d'espelmes per la Vigilia de la Diada

El costum d'encendre espelmes de forma individual en motiu de l'Onze de Setembre és propi dels actes de la Vigília, quan de forma individual, molts ciutadans posen espelmes als monuments que en molts pobles hi ha a dedicats a persones que han lluitat per la llibertat de Catalunya.

La primera encesa col·lectiva d'espelmes per a la Vigília de Diada es va celebrar a Verges el 10 de setembre de 2010. En aquella primera ocasió es van encendre més de 3.000 espelmes al terra, que van dibuixar una immensa estelada a la plaça major d'aquest poble empordanès.

Aquell any, els vergelitans es van aplegar a la plaça major, després del concert d'havaneres, per encendre pacientment les milers de petites espelmes que van acabar dibuixant una gran catifa de flames. Des d'aleshores, cada any el poble s'aplega a la plaça major per, a la tarda, fer el dibuix a terra i situar les espelmes, i al vespre, encendre les espelmes perquè es vagi configurant el dibuix de l'any, que en cada edició és diferent.

La particularitat de la primera estelada d'espelmes de Verges, la de l'any 2010, és que va ser la font d'inspiració de les centenars d'estelades d'espelmes que, entre els anys 2010 i 2013 es van encendre en moltíssims municipis catalans. (Per veure la llista completa, vegeu aquest enllaç).

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Manel Carrera, Jaume Amer, Associació Vergelitana per la Independència




Altres poblacions on fan estelades amb espelmes
En els darrers anys altres poblacions també fan estelades d'espelmes en motiu de la Diada: Bescanó (des del 2012), Vic (des del 2012, però l'11 d'octubre) i Barcelona (des del 2012 a la Plaça Catalunya).


  3311 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







AVI
http://www.avi.cat
Verges (el Baix Empordà)
info@avi.cat




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org