Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Joan > Baixada de falles

Baixada de falles

Encesa de les falles

La baixada, amb el Pont de Suert al fons

Arribada corrent al poble

Rodona de fallaires final

Celebrada en el marc de la revetlla de Sant Joan, la baixada de falles del Pont de Suert es caracteritza i singularitza, respecte a altres baixades del foc solsticial del Pirineu, pels trucs i esquelles que els fallaires fan sonar durant tot el recorregut.

La baixada de falles del Pont de Suert se celebra el 23 de juny a la nit, en el marc de la Festa de Sant Joan d’aquesta localitat ribagorçana. La baixada de falles, que s’havia perdut, es va recuperar l’any 1987 i ja en la primera edició es va obrir a la participació de les dones.

El que confereix singularitat a la baixada de falles del Pont de Suert respecte a altres festes semblants que tenen lloc per tot el Pirineu català és que els participants, a més a més de carregar la falla encesa, duen esquelles i trucs —uns esquellots més grans— penjats dels pantalons. L’ensordidor soroll dels trucs i les esquelles acompanya els fallaires durant tot el recorregut mentre baixen pels camins de la muntanya.

Seqüència ritual

La baixada de falles de Pont de Suert, com diuen per aquí, "comença puiant". Els fallaires pugen caminant a partir de les 7 de la tarda fins un turó proper, on hi ha el "Faro". Es tradició fer la pujada a poc a poc i bevent i xerrant, de manera que s'arriba a dalt ja fosc. Allà, es sopa a base de pa, formatge i xoliç i carn de corder cuit en unes petites fogueres fetes per a l'ocasió. El sopar s'amaneix amb bon vi negre.

En primer lloc es fa la baixada infantil: tots els nens i nenes que ho volen participen d'una baixada -emulant als grans i com a entrenament- que es fa des del faro petit, situat al marge esquerre del barranc de Cirés, a pocs metres del poble.

Tot seguit, una vegada ja fosc - a partir de les onze- es fa la baixada dels grans. Mica en mica els participants els fallaires es congreguen a la carretera i van encenent les seves falles. Tres persones s'avancen per encendre el faro, el senyal que anuncia l'inici de la baixada.

A Pont de Suert es calcula que són 200 els fallaires que baixen fent ziga-zaga per un trajecte conegut, en línia, fent una serp de foc. El soroll d'esquelles i esquellots, més els crits del participants caracteritzen una baixada molt animada i eufòrica. En arribar al poble, entrant pel barri d'Aragó, els fallaires es posen a córrer pels carrers del casc antic, on molta gent anima als fallaires, que enfilen fins la plaça mercadal, on fan una rodona ajaguts amb un genoll tocant a terra. Per finalitzar els fallaires llancen les falles al mig de la plaça, on hi ha un tronc que fa de guia a la foguera feta amb les falles de tots.

La festa - amb ball a la plaça de l'ajuntament, revetlla i llançament de petards- s'allarga tota la nit.

Tipus de falles

Al Pont de Suert hi ha diversos tipus de falles. La tipologia més comuna és la feta a partir de tres o quatre ascles de pi, tatxonades a un pal d'avellaner i reforçat amb dos o tres passades de filferro. Tot i no ser una tipologia típica del poble, com a la resta de la comarca, també es pot veure algun "rantiner", una falla feta a partir d'un tronc, asclat en creu per la part de dalt amb tascons de fusta.

Cal dir que antigament, al terme del Pont de Suert no hi havia pinar i que fou amb l'arribada de les obres hidroelèctriques quan es replantaren extensions de terreny amb pi roi, per tal d'assentar el terreny. Per aquest motiu (segons informen els més vells del poble) se sap que les falles del Pont, a principis de segle XX, eren fetes a partir de feixos de boixos secs, lligats amb redortes de salenca.

A Pont de Suert els forasters tenen la possibilitat de pujar i baixar falles, si ho desitgen i sempre que respectin les normes de la festa. Només s'han d'apuntar a l'ajuntament i pagar 3 euros per falla.

Text: Manel Carrera, amb aportacions de Sebastià Jordà Ruiz

Isil, Pallars Sobirà. Aquesta nit encenem falles