Calendari: Festes d'Hivern > Altres festes de desembre >21

Festa de l'Estendard

Col·locació de l'Estendard

La Seu acull part dels actes

Sortida de la Seu dels xeremiers i cavallets

Retrat del Rei En Jaume a Cort

Cada 31 de desembre, els mallorquins recorden els seus orígens com a poble amb la festa cívica més antiga d'Europa. Aquest dia es commemora l’entrada a la capital de l'Illa de Mallorca per part de les tropes del rei Jaume I el Conqueridor, que va tenir lloc el 31 de desembre de 1229.

La festa de l'Estendard és una diada cívica que commemora l’entrada a la capital de l'Illa de Mallorca de les tropes del rei Jaume I el Conqueridor, el 31 de desembre de 1229, moment que, de fet, va suposar el final de l'hegemonia sarraïna i musulmana a les Illes Balears.

El ritual de la celebració ha esdevingut una peça clau de la memòria fundacional local, que remet a la conquesta del Rei Jaume el Conqueridor i l’annexió de les Illes als regnes de l'antiga Corona catalano-aragonesa.

És una de les festes cívico-religioses més antigues del continent europeu, doncs s’ha fet ininterrompudament des del segle XIII. Des de principis dels anys vuitanta del segle XX, s'ha assumit com una jornada reivindicativa dels nostres drets col·lectius i per recordar els orígens de la societat mallorquina. Es celebra el naixement de la Mallorca actual.

En l'actualitat la Festa de l'Estendard no és festa oficial a Mallorca, excepte a la ciutat de Palma.

La seqüència ritual actual

Durant la vigília de la festa es fan alguns actes, com un concert de la Banda de Música municipal, una cercavila de gegants capgrossos i xeremiers, una manifestació reivindicativa, l'ofrena de corones d’entitats ciutadanes i de l’Ajuntament de Palma al monument del Rei En Jaume, i una revetla popular.

El 31 de desembre és el dia central de la festa. Al matí, a la plaça de Cort es duu a terme la col·locació de l’Estendard Reial de la conquesta de Mallorca (una antiquíssima Senyera de quatre barres), la Cimera del rei Martí (un pal coronat amb una Víbria daurada) i el retrat de Jaume I.

Seguidament, un seguici compost per tamborers, cossiers, cavallets, el Joch de Ministrils del Consell de Mallorca i la Banda de Música de Palma, parteix cap a la Seu, on el bisbe de Mallorca oficia una missa solemne d’acció de gràcies. Després de la missa es recita “La Colcada”, un poema costumista de Pere d’Alcàntara Penya que descriu com els padrins commemoraven la victòria del rei en Jaume. Es tracta d'una mostra de música i ball propi de Mallorca, a càrrec l’Escola de Música i Danses de la illa.

Durant la diada també es costum fer l’entrega de les medalles d'or de la ciutat (i nomenar fills il·lustres) a destacades personalitats de la vida social i política mallorquina.

La Cimera Reial
Segons Antoni-Ignasi Alomar "La Cimera Reial dita del Rei Martí -perquè ell concedí permís perquè s'usàs a la festa aquest emblema reial- al segle XIX fou reclamada pel rei Ferran VII d'Espanya per a l'Armeria Real de Madrid (Espanya). La devolució fou exigida pel consistori de Palma durant la II República Espanyola i després pel govern monàrquic actual, el 1994. La Cimera exposada ara és la còpia enviada per l'Armería Real amb la resposta negativa de devolució. L'acceptació i exposició de la còpia representa la renúncia a l'original, una propietat històrica de gran valor simbòlic nacional."

Història i cultura popular
Miralles i Montserrat, Joan / Publicacions de l'Abadia de Montserrat