NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 14 de setembre de 2024 | Caterina de Gènova    cerca       subscriu-te   

Ecosistema: Protagonistes > Gegants > Gegants bandolers


El Carrasclet
El gegant que lluita per la llibertat del país
Reus (el Baix Camp), Diferents moments de l'any


Gegant amb gorra musca


Gegant lluitador


L'estelada al trabuc


Ball del 29 de juny al migdia


 

La ciutat de Reus compta, entre les seves figures de festa, amb un gegant que, armat amb una pistola i un trabuc, representa i encarna el famós guerriller Pere Joan Barceló, conegut popularment amb el nom de Carrasclet.

Nascut a Capçanes (el Priorat), Pere Joan Barceló i Anguera (1682-1743) fou un carboner que es va convertir en una de les figures més rellevants en la lluita contra les tropes borbòniques durant la Guerra de Successió i la resistència posterior a 1714 al sud de Catalunya. En Pere Joan va exercir de carboner fins que, després de la caiguda de Barcelona el 1714, va organitzar una guerrilla per a sublevar la població contra Felip V. Al final de la seva vida s’exilià a Àustria, on continuà exercint de soldat antiborbònic.

Característiques del gegant

El gegant Carrasclet de Reus és una figura de polièster que té uns 4 metres d’alçada i un pes de 76 kg. Duu pantalons negres i casaca morada, camisa blanca i una gorra musca -la barretina de color morada pròpia de les terres del sud del Principat- al cap. Com que representa i encarna la figura d’un soldat, el gegant va armat amb una pistola i un trabuc a les mans, la culata dels quals és ben marcada amb un escut amb l’estelada.

El Carrasclet té un ball i una música pròpia –una marxa i un valset– que és interpretada per un grup de grallers que acompanya el gegant en les seves sortides. Des de fa uns anys també existeix a Reus un grup de trabucaires -el ball de Pere Joan Barceló-, que també té per protagonistes les batalles del guerriller patriota, la seva dona Pepeta Figueres i els seus companys de lluita.

Tot i que és un gegant solter, el Carrasclet compta en algunes ocasions amb una parella ben particular: una geganta alemanya que representa l’esposa del rei Carles III, Elisabet Cristina de Brunsvic-Wolfenbüttel (1691-1750), que va contraure matrimoni amb l’Arxiduc Carles a Barcelona.

Característiques del gegant

El Carrasclet surt en tres ocasions durant les festes de la ciutat de Reus. El dia principal del grup és el 23 de juny, quan el gegant i els seus portadors fan una cercavila amb motiu de la celebració de la Revetlla de Sant Joan -Diada dels Països Catalans- i com a acte previ al correfoc d’aquesta jornada.

La segona ocasió en què surt el Carrasclet és durant la Festa Major de Sant Pere, durant el seguici festiu de Completes, el 28 de juny, i l’endemà, durant la processó de Sant Pere i l'actuació prèvia, de lluïment, a la plaça Mercadal. De fet, és un dels pocs elements festius que, sense tenir referències històriques de participació en el seguici festiu de la ciutat, n’és part activa per haver estat, des dels seus inicis, molt ben acceptat per la ciutadania.

Finalment, el Carrasclet també surt al setembre, per les festes de Misericòrdia, durant la Baixada al Santuari del dia 25 de setembre al migdia.

Història de la figura

El Carrasclet va néixer l’any 1986 de la iniciativa particular de tres amics que volien construir un element festiu amb què poder participar en les cercaviles de les festes majors de Reus. La figura es va encarregar a l’escultor Manel Llauradó i es va batejar l’any 1986.

Amb els anys, i gràcies a l’acceptació popular que ha tingut la figura, el gegant ha passat a ser una icona molt estimada, part integrant i indispensable de la imatgeria festiva de la ciutat de Reus.

Text i fotografies: Manel Carrera i Escudé


  3162 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Gegant Carrasclet
http://www.gegantcarrasclet.cat/
Reus (el Baix Camp)
correu@gegantcarrasclet.cat

Pere Joan Barceló i Anguera
http://ca.wikipedia.org/wiki/Pere_Joan_B...



Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org