NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 20 d'abril de 2024 | Oda    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Tardor > Festes de Sant Sadurní


Festa de Sant Sadurní
Arròs i foc en honor al patró
Montornès del Vallès (el Vallès Oriental), pels volts del 29 de novembre


Concurs de Coques i Pastissos Musicals


El Correfoc


La cercavila amb els gegants i gegantons


La Sadurnina


 

Montornès del Vallès celebra la seva festa major petita, d'hivern, pels volts del 29 de novembre, Diada de Sant Sadurní. La festa compta amb diverses activitats d'entre les que destaca la cercavila del sant i les activitats relacionades amb l'arròs i el foc.

A diferència del que passa a molts indrets, Montornès del Vallès viu a mitjans de novembre un període amb força celebracions festives. En primer lloc, el 22 de novembre té lloc la Festa de Santa Cecília, patrona de la música, que a Montornès es celebra amb el concert extraordinari que fan els alumnes de l’Escola de Música el dia 22 de novembre, una diada que també inclou un Concurs de Coques i Pastissos Musicals.

I en segon lloc, una setmana després, es celebra la Festa de Sant Sadurní, la festa major petita del poble, que té lloc pels volts del dia 29 de novembre, diada del sant patró d’aquesta localitat vallesana. (La Festa Major d'estiu se celebra el tercer cap de setmana del mes de setembre)

La seqüència ritual de la festa

La festa pròpiament dita té lloc el cap de setmana més proper al 29 de novembre, diada d’un sant que té dedicada l’església parroquial. Les activitats estan organitzades per la regidoria de Festes i les entitats del municipi.

D’entre totes les activitats destaquen el correfoc de la vigília al vespre a càrrec de la colla de Diables de Montornès, una colla de diables amb força antiguitat, i la cercavila de Sant Sadurní de diumenge on hi participen: els Gegants de Montornès (Bartomeu Sala i Pere Anton de Rocacrespa), els gegantons (l'Angeleta i en Banyetes), el Drac Ceballot, el drac Petit i la colla Infantil dels diables i que conclou amb la missa dedicada al patró.

El dia 29, dia de Sant Sadurní, es fa una missa solemne i la paella popular, l’elaboració d’una gegantesca paella que popularment es coneix amb el nom de “Sadurnina”

La programació de la festa major d’hivern inclou actes amb prop de trenta anys de tradició com el Concurs de Fotografia per aficionats Premi Sant Sadurní que es celebra des del 1976 una setmana abans del 29 de novembre i el Concurs de Paelles, que es celebra des del 1978.

Els actes es complementen amb torneigs esportius, activitats per la canalla, botifarrada popular, el Festival de Música Antiga l’església de Sant Sadurní, el Torneig de Sant Sadurní de karate, el lliurament del Premi de microcontes "Font de Santa Caterina", etc

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Ajuntament de Montornès del Vallès



  2560 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Ajuntament de Montornès del Vallès
http://www.montornes.cat
Av. de la Llibertat, 2
08170 Montornès del Vallès (el Vallès Oriental)
93 572 11 70
contactar@montornes.cat




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org