NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 29 de març de 2024 | Segon    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de tot l'any > Altres manifestacions festives > Actes per solemnitzar l'inici de les festes


La Tupinada
L'esclat sonor de la Festa Major
Falset (el Priorat), Pels volts del 15 d'agost


Aparell per dibuixar els reguerons


Afegint trons als reguerons


Un tupí


La graella enllestida


El tupí gros, abans de ser penjat


La Tupinada, abans d'esclatar


La Tupinada i el tupí gros, preparats


Esclat d'un tupí


 

Durant tres o quatre dies Falset viu la seva festa major d’estiu amb actes tradicionals com la Cercavila de l’Espígol, el Ball de Coques o la Cercavila de les Danses. L’esclat sonor de la festa el posa la Tupinada, una tronada semiartesanal basada en un engraellat de reguerons de pólvora que es fa esclatar la nit de la vigília per anunciar que és festa major.

La Festa Major

Falset celebra la seva festa major pels volts del 15 d’agost, dia de la Mare de Déu d’Agost, amb un atapeït programa d’actes, alguns d’ells ben singulars i d’arrel tradicional, com la Cercavila de l’Espígol, la Cercavila de les Danses o el Ball de Coques.

Ara bé, d’entre tots els actes programats destaquen els que es fan el dia de la vigília, 14 d’agost. Al matí hi ha repic de campanes i enlairada de coets per anunciar sorollosament que comença la festa. Al vespre es fa la Cercavila de Festa Major, que compta amb la participació dels diferents grups i elements festius del poble, com els gegants, els nanos, la banda de música, els diables i la recentment estrenada mulassa, que executa el seu joc ritual de passar per sobre d’una filera de nens estirats a terra. Arribats a la plaça de la Quartera es fa el pregó d’inici de festes i la proclamació de les pubilles i els hereus de l’any.

La marca sorollosa de que la festa comença

Finalment, la colla de diables local és l’encarregada de marcar, amb estrèpit, la vigília del dia central de la festa, executant primer el seu ball circular d’espurnes i trons i després encenent una peculiar tronada amb pólvora estesa a terra, que a Falset han rebatejat amb el nom de Tupinada.

La Tupinada és un elaborat muntatge pirotècnic semiartesanal, una espècie de tronada terrestre que s’elabora a la part inferior de la plaça de la Quartera, al bell mig del nucli antic de Falset. Es tracta d’una mena de graella feta sobre la base de llarguíssimes regateres de pólvora, que comença al capdamunt de la plaça i es va bifurcant a mesura que avança, fins a assolir quasi tota l’amplada del passeig. Damunt de cada regueró de pólvora s’hi col·loquen centenars de petits trons de metxa curta i ràpida.

En total es fan servir uns deu quilos de pólvora per fer el dibuix. Antigament, la pólvora —que té una composició especial perquè no avanci a gran velocitat— se la feien els mateixos membres de la colla seguint una recepta pròpia. En l’actualitat són els responsables d’una empresa pirotècnica qui els subministren el material i els ajuden a fer el muntatge, amb un embut mòbil dissenyat per la colla per a l’ocasió.

Els tupins

El que singularitza la Tupinada de la resta de tronades terrestres, i el que li ha donat el nom, és que en comptes d’utilitzar recipients de ferro, els morters o «mascles», fa servir uns artefactes especialment dissenyats per la colla de diables local: el tupins. Com el seu nom indica, aquestes peces estan inspirades en la forma d’un tupí, una olla petita d’una sola nansa que serveix per fer bullir aliments sobre un trespeus i que a Falset s’havia utilitzat per fer el menjar al tros.

Els tupins de la Tupinada són de mida real i estan fets sobre la base d’un motlle de fusta damunt del qual s’encolen moltes capes de paper de diari. Es pinten de vermell fosc, es col·loca la càrrega explosiva al seu interior i se situen sobre un petit trespeus —també fet per a l'ocasió— que els aguanta. De tupins se’n fan uns deu i es distribueixen en diferents punts del regueró de pólvora.

Un ritus d'inici de la festa

La Tupinada l’encén l’alcalde —o alguna persona a qui es fa l’honor— després del pregó i amb el foc que els proporciona un membre de la colla de diables. Una vegada encesa, la pólvora va avançant progressivament fent explotar tots els trons que hi ha enganxats als reguerons, inclosos els tupins, que produeixen un esclat molt més potent.

La intensitat va augmentant i assoleix el seu clímax quan arriba al tupí gros, una olla de grans dimensions que ha estat feta amb la mateixa tècnica de paper encolat però amb el motlle d’una formigonera. L'olla és damunt l’engraellat de pólvora col·locada a certa altura al final de la Tupinada.

Quan el foc arriba al tram final es fa explotar l’olla al mateix temps, cosa que provoca un esclat eixordidor que fa tremolar tot el passeig i que deixa clar, per si algú estava despistat, que Falset ja està de festa major.

Text i fotografies: Manel Carrera i Escudé


  2691 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Colla de diables de Falset
http://www.cefalset.cat/diables.html
C/. de Dalt, 19 p.b.
43730 Falset (el Priorat)
joanvidal72@gmail.com




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org