NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimarts, 23 d'abril de 2024 | Jordi | Dia Internacional del Llibre i dels Drets d'Autor    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Estiu > Altres festes de juliol > Altres celebracions


Escaldàrium
La festa del Foc i de l'Aigua
Caldes de Montbui (el Vallès Oriental), Segon dissabte de juliol


El Ceptrot de Llucifer és una olla


El salt de les bruixes


Cortina de pirotècnia


Primera tempesta


Els músics


El Pal·li de l’Escaldàrium


La Godra


Segona tempesta


Ceptre de foc


Bruixes a l'orgia de foc i aigua final


 

L'Escaldàrium és, malgrat la seva recent història, una de les cites festives més esperades de l’any per bona part dels calderins. Aquesta singular manifestació festiva, única en el seu gènere, té lloc a mitjans de juliol i té com a elements principals la pirotècnia, l'aigua i la música.

Història de la festa

L'Escaldàrium és una festa inventada pel Ball de Diables de Caldes l'any 1994 per tal de començar a construir una festa major d'estiu a la població. Aplegant idees d'aquí i d'allà va sorgir el concepte central de la celebració: barrejar l'aigua amb el foc i la música per, en el marc d’una festa de carrer molt participada, escenificar el misteriós origen de l’aigua termal.

L’aigua que brolla del terra a una temperatura elevada forma part de la identitat local de Caldes de Montbui, ja que en aquest poble hi ha unes de les termes més importants del país. L'Escaldàrium —nom que rebia la piscina d’aigua calenta de les termes— és, doncs, un homenatge a les aigües termals, una celebració que recrea festivament com aigua i foc es fusionen per crear les aigües «caldes» que donen nom al poble. Per això, tota la festa es desenvolupa pels voltants de la plaça de la Font del Lleó que, situada al bell mig del nucli antic, és la seu de les termes romanes i d’una font que raja aigua a més de 78ºC de temperatura.

Els actes o danses de la festa

El relat de la festa —la recreació llegendària de l’origen de l’aigua termal— està ben definit i es desenvolupa a través de nou actes alternats, sis de foc i tres d’aigua. En els actes de foc, la gent balla i salta sota les espurnes dels éssers demoníacs que utilitzen un desplegament pirotècnic força espectacular a base d’estructures dissenyades per a l'ocasió. En els actes d’aigua, les anomenades «tempestes», els participants ballen sota l’aigua que surt disparada d’unes potents mànegues.

Cada acte és acompanyat d'uns espectaculars efectes lumínics i d’una música que, composta expressament per a la festa i interpretada en directe per músics locals, és un altre dels pilars bàsics de la celebració. Entre acte i acte, els tabalers dels diables fan retronar els seus instruments per tota la plaça.

Durant tots els actes la gent es barreja amb els actors en un tipus de piromàquia que ofereix als participants la possibilitat de posar-se dins el foc i l’aigua durant una hora de ritmes trepidants, melodies ballables i un espectacle visual impressionant que provoca eufòria col·lectiva.

La festa s’estructura com una batalla entre les forces del Cel —l’aigua— i les forces de la Terra —el foc—. Comença just havent tocat les dotze en punt de la nit, quan el Termaliot fa aparèixer les bruixes, uns éssers proveïts d'unes boles de foc que fan giravoltar per tal d’obrir les portes de les entranyes del món i desencadenar les forces tel·lúriques. Una primera tempesta d’aigua provocada per les forces del Cel intenta, tanmateix, contrarestar-les, i els participants queden ben molls.

Però de nou, el ritme frenètic dels tabals anuncia l’aparició de noves encarnacions de les forces de l'Infern. Per la plaça entren Llucifer i la Diablessa sota un espectacular pal·li de foc portat pel seu exèrcit de dimonis. Inspirat en els artefactes que s’utilitzen per protegir les imatges religioses de la llum del Sol, el pal·li està fet a través d’un enginyós sistema d’arcs i pals de ferro connectats per cadenes, tot ple de coets de diferents característiques.

Amb la música de l’himne principal de la festa, Llucifer i la Diablessa apareixen per invocar la temible i devastadora Godra. Inspirada en el brollador de la font de la plaça, aquesta malèfica quimera és una peça del bestiari fantàstic local amb forma híbrida —cap i cos de lleó, ales de rat penat i cua de serp—, recoberta d’escames i que escup foc per trenta punts diferents del seu cos. Una vegada a plaça, davant la seva font, Godra fa un solemne i emotiu ball, que constitueix el moment central —i un dels més esperats— de la festa.

La plaça es torna blava i des de diferents punts es llança altre cop aigua damunt els participants. Les forces del Cel intenten de nou contrarestar la potència del foc… però no ho aconsegueixen.

Després de la segona tempesta apareix de nou Llucifer i els seus diables proveïts d'un gran ceptre de foc, una estructura amb forma de paraigua plena de coets (bengales tipus Patum, sortidors de titani i carretilles), que fan giravoltar una vegada encès amb l’objectiu de protegir-los de l’aigua i al mateix temps contraatacar. La batalla està servida i altra vegada torna a ploure a bots i barrals a la plaça.

En el darrer acte —una orgia de foc i aigua—, surten tots els personatges de la piromàquia: Llucifer i la Diablessa, bruixes i dimonis que van encenent centenars de coets carretilles al mateix temps que apareix ja l’aigua calenta. Finalment, aigua i foc es fusionen per explicar per què l’aigua de Caldes és com és.

Text: Manel Carrera i Escudé

Fotografies: Manel Carrera i Escudé

Aquesta és una de les festes destacades al nostre llibre "Calendari de festes amb pirotècnia" publicat l'any 2014.


  6490 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





Vots de poble. Tradicions, ermites, creences i festes populars al Baix Gaià
Suñé Morales, Jordi / Ganzell Edicions
Aquest llibre recull relats tradicionals de diversos pobles del Baix Gaià ...

Escaldarium
Diversos autors, / Tram
L'any 1999 l'esperit inquiet de la colla organitzadora de l'Escaldarium ...

Llívia medieval
Diversos autors,
Aquest DVD inclou imatges de Llívia, del mercat artesà, del sopar medieval ...



Web oficial de l'Escaldarium
http://www.escaldarium.com/
08140 Caldes de Montbui (el Vallès Oriental)
diablescaldes@gmail.com

Ball de Diables de Caldes de Montbui
http://www.labanya.cat
c/Corredossos, 2
08140 Caldes de Montbui (el Vallès Oriental)
93.865.56.56
diablescaldes@gmail.com



Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org