Calendari: Festes de Tardor > Festes de Misericòrdia > Festes majors

Baixada a Misericòrdia

El civader

Desfilada en fila índia

Destí al santuari

Carretillada final

En el marc de les Festes de Misericòrdia, el Ball de Diables de Reus - una colla documentada ja al segle XVIII- fa la seva tradicional Baixada al santuari de Misericòrdia, una desfilada processional durant la qual els diables van en fila índia disparant centenars de carretilles.

Ball de Diables de Reus

El Ball de Diables de Reus és una colla centenària - documentada almenys des de la segona meitat del segle XVIII- que segueix el model de participació individual propi del Baix Camp i el Priorat.

Aquest model de colla de diables es caracteritza perquè, en primer lloc, el vestit se'l confecciona i custodia cadascú, seguint -això si- un mateix patró pel que fa a colors i formes. D'aquesta manera no hi ha cap vestit igual i s'aconsegueix una rica diversitat de vestits.

Per altra banda, els diables duen les seves pròpies carretilles en un civader, una bossa convenientment protegida que antigament servia per a donar de menjar als cavalls.

La Baixada a Misericòrdia

La Baixada comença el dia 25 al vespre quan tots els diables es concentren al capdamunt del passeig que hi ha davant del Santuari, a la plaça de la Pastoreta. Tothom qui disposi d'un vestit de diable pot participar d'aquest acte, que tradicionalment és obert a la participació dels reusencs.

En primer terme desfilen els diables infantils i tot seguit els adults. Els diables es disposen en dues fileres, al llarg del passeig i van disparant sense parar, carretilles. La Baixada no és un correfoc, i per tant, la gent no es posa a sota les espurnes dels diables. El trajecte acaba davant del santuari, on els espera el Drac de Reus i altres elements del seguici, i on es fa una encesa conjunta.

Aquesta pràctica ja està documentada al segle XIX, quan el foc dels diables obria pas a la professó de tornada de la imatge de la marededéu a l'ermita.

Ball de Sant Miquel i Carretillada

Després de la missa i del ball de l’Àliga dins el santuari, el Ball de Diables de Reus també fa -no cada any- l'escenificació del Ball de Sant Miquel, una representació parlada sobre la lluita entre el Bé i el Mal, entre el sant i els diables, que culmina amb una gran carretillada final que executen a la mateixa porta del santuari, amb el llançament d'una gran diversitat d'elements pirotècnics.

El ball de la Mare de Déu de Reus
Palomar i Abadia, Salvador / Carrutxa