NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 19 d'abril de 2024 | Gai    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Roc > Altres celebracions


Festa de Sant Roc
Ofrena de pólvora durant la Baixà
Serra (el Camp de Túria), 15 i 16 d'agost


El poble, amb l'ermita al capdamunt


Les imatges "robades"


Preparant la traca d'inici, sota l'ermita


Inici de la baixada


Coeter


Diversos coeters encenent a la vegada


Arribada al poble


Coets de tot tipus


 

Les espurnes, la llum i l’espetec constant de centenars de coets són l’acompanyament imprescindible de la Baixà de Serra, un dels actes més destacats de la Festa de Sant Roc d’aquest petit poble situat a 30 quilòmetres de València.

Situat a l’entrada de la Serra de Calderona, el poble de Serra celebra, cada any el 15 d’agost, una de les seves festes més emotives i que més gent congrega pels seus estrets i empinats carrers: la Baixà de Sant Roc. Es tracta del peculiar trasllat nocturn de la imatge d'aquest sant des de l’ermita que hi ha al capdamunt del poble fins a la casa del clavari major de l’any en curs.

La seqüència ritual

La festa comença dies abans amb la Furtà del sant, una tradició local que consisteix en portar, d’amagat i durant algun moment del 15 d’agost, al matí o a la tarda, la imatge de Sant Roc des del seu emplaçament habitual, l’església, fins a l’ermita de Sant Josep que hi ha al capdamunt del turó que corona el municipi. De fet, hi ha dues imatges de Sant Roc, una pels clavaris adults i una pels infantils. Antigament, aquest “robatori” festiu es produïa d’amagat durant la processó de la Mare de Déu de l’Assumpció, la Gità, que es celebrava el mateix dia 15 i que incloïa, com en d’altres pobles d’aquesta zona, el passeig i ofrena de plantes d’alfàbrega.

La Baixà del sant propiament dita comença a les 12 de la nit del 15 d’agost, vigília de Sant Roc, a dalt de l’ermita. Hores abans, els clavaris – els joves organitzadors dels actes de la festa- han preparat diversos efectes pirotècnics i la traca que recorrerà l'empinat trajecte que hi ha des del poble fins a l’ermita i que es dispara per avisar que el ritus comença.

En el mateix emplaçament es situen els tiradors o coeters, persones de Serra i d’altres contrades que acompanyen la imatge mentre van encenent els coets que duen subjectats amb tenalles. La imatge és treta de l’ermita, convenientment guarnida per a l’ocasió, i carregada per quatre clavaris, a pes.

El trajecte comença seguint el recorregut del calvari, que surt de l’ermita i va fins a l’entrada del poble. Aquest trajecte el fan els tiradors i prou, en dues fileres i en un ordre que mantenen de principi a fi. A partir de l’entrada de la comitiva al poble, centenars de persones es congreguen a banda i banda dels carrers per on passen els coeters que van davant les imatges de Sant Roc.

Alguns coeters duen un vestit especial però la majoria va tal i com ha sortit de casa aquell dia. Els coets -que duen en unes caixes de fusta convenientment protegits- es disparen mitjançant unes tenalles que subjecten el coet per la seva part inferior. Els coeters paguen de la seva butxaca tots els coets que tiren aquesta nit, doncs és creença que fer-ho així –tirar-ne tants com es pugui- portarà sort al tirador.

Durant tot el trajecte de la Baixà els coeters mantenen una alta intensitat de foc: es disparen diferents tipus de coets: xiuladors, bomboneres-de luxe (coets que tenen diverses eixides i després disparen efectes aeris), de diferents eixides d’una eixida i tro final, de colors... El foc és incessant: la llum, les espurnes i el tro prenen els carrers del poble.

El recorregut és animat i festiu. Els portadors de les imatges les fan moure d’un cantó a l’altre realitzant, de tant en tant, la “volteta”, que consisteix en girar la imatge. La imatge petita de Sant Roc es porta fins a la casa del clavari infantil, mentre que la imatge gran es porta fins la casa del clavari major, on restarà fins el matí següent.

En arribar a la casa del clavari major la Baixà s’acaba i els coets deixen de xiular. L'acte es clou amb un petit refrigeri que la família del clavari major ofereix a tots els participants.

Altres actes de la festa

L’endemà, dia 16 d’agost, al migdia es celebra un passacarrer i la missa dedicada al sant, després de la qual es dispara una mascletà i una traca quilomètrica. Al vespre es fa la processó amb les imatges de Sant Roc.

Durant els dies que dura la festa, una de les més estimades per la gent de Serra, també es celebra una cordà i diversos concerts musicals, concursos gastronòmics, entre d’altres.

Text i fotografies: Manel Carrera i Escudé


  2094 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





Sant Roc a Solsona. L'escola de la Festa Major
Freixes i Codina, Carles / Geganters Petits de Solsona
Publicació editada en motiu de la desena Trobada de Gegantons de Sant Roc ...

Sant Roc, vot abans de vila. Una aproximació històrica a la festa major d'Arenys de Mar
Salbanyà Rovira, Bernat / Associació Patronat de Sant Roc
Aquest llibre fa un repàs de la història de la festa de Sant Roc des del ...

llegir
La festa de sant Roc i els macips a Arenys de Mar
Bilbeny, Jordi / festes.org
Cada 16 d’agost, dia de Sant Roc, Arenys de Mar es desvetlla amb el crit ...

llegir
Reflexions sobre la Festa de Sant Roc d'enguany
Bilbeny, Jordi / festes.org
Ja fa un parell d’anys que, aprofitant els reportatges que festes.org fa ...



Parròquia de Nostra Senyora dels Àngels
http://www.parroquiaserra.es/
Plaça de l'esglèsia 2
Serra (el Camp de Túria)
96.168.84.21
info@parroquiaserra.es

Ajuntament de Serra
http://www.serra.es/
Serra (el Camp de Túria)
96.168.84.43



Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org