NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 20 d'abril de 2024 | Oda    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Cristòfor > Baixades pel riu


Transsegre
Descens esbojarrat pel riu
Balaguer (la Noguera), Segon cap de setmana de juliol


Hi ha molt ambient festiu


La remullada està assegurada


Descarregant una embarcació


Una de les embarcacions


Guerra d'aigua al riu


Un riu d'embarcacions casolanes


Castell de focs artificials


 

Calor, aigua, imaginació i un gran ambient festiu, són els principals ingredients de la Transsegre, una celebració que reivindica la recuperació de l'espai natural del riu mitjançant un descens esbojarrat i no competitiu sobre originals construccions artesanes que cada any aplega més participants entusiastes.

Una festa d'invenció recent, però consolidada

L'any 1984, un grup d’amics de la capital de la Noguera amb ganes de divertir-se, van decidir combatre la calor i l’avorriment agafant un gran pneumàtic de tractor, afegint quatre fustes per poder seure i baixant pel riu Segre d'una forma gens ortodoxa. Van gaudir tant amb l’aventura que van decidir marcar la data i repetir-la durant els anys següents. Amb el temps els navegants van començar a veure que la seva iniciativa provocava la curiositat de moltes persones que, entre rialles, s’acostaven al marge del riu a veure’ls passar. Avui són gairebé 2.500 les persones seduïdes per la idea i en les darreres edicions han participat més de dues-centes embarcacions.

Una de les coses que fan que la Transsegre sigui una festa com poques és que des dels seus inicis és organitzada per un grup reduït de gent del poble, al marge de les grans institucions locals. La celebració es fa regularment des de fa molts anys, quan els membres de L'Admiral Cupps Light van decidir batejar-la i obrir-la a la participació de tothom. Els únics requisits que s’han de complir per poder participar d'aquesta peculiar baixada pel Segre és ser major d'edat i no construir la barca amb bidons, ferros ni cap material que pugui fer mal als competidors. I és que els navegants, que no solen ser gaire experts, topen sovint els uns amb els altres.

Requisits per participar-hi i premis

Cada embarcació ha de portar un mínim de dues persones i durant la baixada, els participants poden actuar espontàniament, canviar-se de barca i cantar o ballar damunt dels enginys aquàtics. L’única obligació que s’imposa és que respectin la “la llei dels mariners” i ajudin als altres en cas que es trobin en problemes.

Els primers anys l’objectiu era guanyar la cursa i es premiava la barca que arribés abans a Balaguer, però les ganes d’intentar que tothom, independentment de la traça o l’experiència, hi pogués participar, va impulsar a modificar les normes. En l’actualitat es donen premis a la barca més ben decorada, a la més xaranguera o a la construcció més original. Entre d’altres trofeus es pot guanyar una pedra de riu, un peix, una llonganissa o un parell de texans.

Dos dies esbojarrats

La primera part del recorregut s’inicia el dissabte a la tarda. Enmig d’un ambient de joia, les barques surten d'una mica més avall del pantà de Camarasa i comencen la baixada per aigües manses fins al poble de Sant Llorenç de Montgai. A la nit, al Parc de la Transsegre cada any es fa una gran festa amb sardinada, havaneres, rom cremat, un espectacle piro-musical i ball d’orquestra fins a la matinada.

Diumenge, la festa aquàtica continua. A les deu del matí, els participants que dissabte van arribar a bon port, lluitant amb la ressaca, surten de la presa del Partidó, a Gerb, i fan un recorregut de més de quatre quilòmetres per acabar a Balaguer.

Durant els dos descensos, el de dissabte i el de diumenge, les embarcacions baixen tranquil·la però festivament pel riu seguint el corrent i amb l'ajuda de rems. Durant el trajecte els participants mullen als nombrosos espectadors que hi ha als marges i també als membres d'altres embarcacions amb l'ajuda de llançadores d'aigua de fabricació casolana i amb cubells de totes mides. Hi ha abordatges, jocs i tot tipus de bromes i facècies entre els participants.

De fet, tothom participa de la celebració, perquè mentre els navegants fan esforços per acabar la cursa, els acompanyants i el nombrós públic assistent es diverteixen amb els grups d’animació que fan més curta l’espera des de terra ferma.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Manel Carrera i Escudé


  8588 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Web de la Transsegre
http://www.transsegre.org
Carrer del Pont, 1
25600 Balaguer (la Noguera)
973.45.01.93
transsegre.tso@gmail.com




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org