Ecosistema: Institucions > Promoció i difusió > Publicacions digitals

Fem 15 anys!

Anys i anys

Foc a la metxa

Estem d'aniversari

Estrenem llibre!

Enguany fa 15 anys que som a Internet. 15 anys compartint coneixements i publicant tot el que sabem sobre les festes. Estem molt contents de seguir aquí, perquè 15 anys són, en un món com el digital, tota una fita. I per celebrar-ho hem publicat un nou llibre: el "Calendari de festes amb pirotècnia".

El passat diumenge 23 de març de 2014 vam celebrar 15 anys de vida a Internet. El 23 de març de 1999, amb la compra del domini festes.org, començava una aventura que segueix en marxa. Des d'aleshores Festes.org ha estat obert 24 hores al dia, 365 dies l'any, ininterrompudament, oferint informació actualitzada sobre les nostres festes populars i les d'altres indrets del món. Som un espai web en construcció permanent dedicat a difondre la cultura viva, la cultura que té com a punt de partida la tradició popular però que mira al present i al futur sense embuts.

Celebrar 15 anys és una bona excusa per mirar enrere i veure què hem fet. En els darrers 5 anys ens hem dedicat a introduir nous continguts a l'espai web, basicament articles de festes en una població concreta però també articles sobre determinats elements de les festes (gegants, bestiari, balls, receptes de cuina...). També hem introduït centenars de ressenyes de llibres que ens fan arribar periòdicament les editorials i que evidencien la vitalitat del sector. Tot aquest esforç -encara incomplet- està encaminat a seguir construint un exhaustiu inventari de recursos que -ordenat per estacions de l'any- classifica una gran part del nostre patrimoni festiu. En aquests anys també hem sortit a documentar festes fora del país -menys del que voldríem- convençuts que és interessant i important conèixer què es fa en d'altres indrets del món. Tota aquesta tasca l'hem combinat amb la interacció permanent amb els nostres usuaris, la publicació d'articles d'opinió d'especialistes i el manteniment d'un espai obert dedicat a l'actualitat periodística del sector (que fan els propis usuaris).

Fins ara, tota aquesta tasca titànica s'ha finançat gràcies als ingressos propis de l'entitat Rebombori Digital i a la feina voluntària de totes les persones que han treballat per festes.org des dels seus inicis. Des del 2003, el nostre treball també compta amb el recolzament econòmic del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, un suport important per mantenir un servei d'informació públic i gratuït que cada dia visiten més de 700 persones diferents buscant informació diversa sobre la temàtica, però insuficient per tirar endavant d'una forma ràpida i de cop, una tasca d'aquestes dimensions. El nostre és un camí que fem a poc a poc, sense presses. I per això, en els propers mesos estudiarem noves vies de finançament i nous col·laboradors per consolidar el nostre espai web.

15 anys, nou llibre

Des de fa uns anys, una de les nostres línies de treball és la publicació d'una col·lecció de llibres per tal de deixar en paper una part del nostre gran arxiu documental. En aquest sentit, ens plau anunciar que acabem de publicar el "Calendari de festes amb pirotècnia", el segon volum d'una sèrie dedicada al foc festiu. Es tracta d'un llibre de més de 250 pàgines i abundants fotografies que recopil·la les celebracions festives de les terres de parla catalana que contenen alguna pràctica pirotècnica interessant. Un llibre ple de trons i guspires, amb olor de pólvora, on el lector hi descobrirà des de grans i ben conegudes manifestacions pirotècniques del calendari anual, fins a pràctiques de nova creació, menys consolidades, que inclouen maneres d'encendre coets i disparar pólvora originals i creatives. L'objectiu és oferir una visió panoràmica de com la pirotècnia pot ser utilitzada en contextos festius: des del seu senzill ús espontani per mostrar alegria fins a complexes piromàquies fetes col·lectivament. Un llibre ple de correfocs, cordàs, tronades, diables i dimonis, castells de focs, mascletàs, salts de plens, dracs i bestiari festiu... que només es pot comprar per Internet, des d'aquesta pàgina:

El moment històric del país

No voldríem tancar aquest breu text de celebració sense fer referència al context polític que estem vivint i que en els darrers mesos veurà el seu desenllaç. Des de festes.org creiem que els grups de cultura popular ha de jugar un paper fonamental en l'assoliment de la llibertat del país, participant com fins ara -sino més- en tots els actes que es convoquin. També creiem que ha arribat el moment de començar a pensar com celebrarem la independència, cas que la guanyem a les urnes, i com seria el calendari festiu anual en el nou Estat independent.

Amb 15 anys a l'espatlla, encarem els propers temps amb alegria i persistència, fent la nostra modesta tasca de formigueta de mantenir diàriament actiu aquest espai telemàtic per fer-lo cada vegada millor.

Et vull agrair que ens estiguis acompanyant en aquesta meravellosa aventura i que per molts anys puguem seguir endavant!

Manel Carrera i Escudé
Associació Rebombori Digital