Calendari: Festes de Primavera > Festes d'oficis > Festes de terrissers, ceramistes i rajolers

Fira de la terrissa

Peces de terrissa galerenca

Cànters de terrissa elaborats a la Galera

Parada de ceramista

Visitants comprant terrissa

Terrissaires vinguts d'arreu exposen, durant quatre dies i coincidint amb el pont de l'1 de maig, les seves produccions als carrers del centre de La Galera, en el marc d'una fira que s'ha convertit en una de les més multitudinàries de les Terres de l'Ebre i de tot Catalunya.

Una llarga tradició canterera

La Galera compta amb una llarga tradició de canterers, nom amb què es coneixen els terrissaires a les Terres de l'Ebre.

Les primeres referències escrites sobre una activitat vinculada a la producció de terrissa al poble daten del segle XVIII. Malhauradament, però, avui només hi queda un terrissaire en actiu.

El Museu Terracota, situat als baixos de l'Ajuntament de la Galera, fa el mateix horari que la Fira i a la Sala permanent es pot descobrir la llarga història de la terrissa de la Galera: famílies, procés artesà de creació d'una peça, tipologies de peces, etc. A la sala d'exposicions temporals del museu es poden contemplar les obres seleccionades i guanyadores del Biennal de Ceràmica i Terrissa Vila de la Galera.

Una fira dedicada a la terrissa

La Fira va néixer l'any 1994 amb l'objectiu de dignificar el passat terrisser del poble i està organitzada per l’Associació Cultural Galerenca “Lo Cadub” en col·laboració amb l'Ajuntament de La Galera.

La fira 'estructura al voltant d'una llarga sèrie de parades de terrissaires locals, nacionals i internacionals que es situen al carrer Major de la població i als seus voltants. Els visitants poden passejar, observar i, si s'escau, comprar algun dels productes que es mostren en aquestes parades.

Durant els dies que dura la Fira es realitzen una sèrie d’actes i activitats relacionades amb el món de la ceràmica i la terrissa.

Es fan demostracions al torn per part de diferents terrissaires, tallers per a xiquets relacionats amb el fang i la ceràmica, conferències, xerrades i debats al voltant del món terrissaire, exposicions, etc

També es fan un concurs per premiar la millor decoració d'estand terrisser i un concurs de selecció de la millor peça de la Fira.

Cada any s'elabora una peça commemorativa de la fira, que els visitants poden comprar com a record de l'edició de l'any.

A més a més, cada any hi ha un "país convidat" que exposa en una carpa una mostra de la seva producció terrissera i programa diverses activitats per explicar la seva tradició en el món del fang.

La terrissa negra
Sàez, Marià / Diputació de Girona i Fundació Caixa Girona
Aquest llibre pretén donar a conèixer la terrissa negra tradicional, ja ...

La ceramica de Quart en la memoria viva: Els obradors
Diversos autors, / Ajuntament de Quart i Associació de Terrissaires Artesans de Quart

La terrissa de les terres de l'Ebre
Sempere Ferràndiz, Emili / Emili Sempere Ferrandiz
En aquest llibre l'autor explora les similituds i les diferències de l'antiga ...

Els ollers i l'obra de terra de Quart. Zones d'interès artesanal
Soler i Masferrer, Narcís / Centre permenent d'artesania de la Generalitat de Catalunya

La ceràmica negra de Verdú. Cantirers i Terrissaires
Boleda Cases, Ramon / Grup de Recerques de les Terres de Ponent
L’obra compta amb un exhaustiu estudi documental i genealògic de les famílies ...

comprar
Paraules que treballen el fang. Recull de mots i locucions dels oficis de terrisser i rajoler a Quart
Aquest llibre recull les paraules i locucions pròpies dels terrissers i ...

Ramon Violant i Simorra i la terrissa de la Galera