Calendari: Festes d'Estiu > Festes de les Mares de Déu Trobades > Festes de tradició marinera

Festes de la Mare de Déu de la Ràpita

Desfilen totes les entitats del poble

Cada entitat duu la seva ofrena de fruits i flors

Ofrena de flors dins l'església

Campionat de morra

El barri de l'Espanyol de Sant Carles de la Ràpita celebra la seva festa major amb una ofrena de fruits i flors a la Mare de Déu i un Campionat de Morra, un ancestral joc d'agilitat mental i estratègia propi dels pescadors i mariners de les Terres de l'Ebre.

El barri de l'Espanyol de Sant Carles de la Ràpita celebra la seva festa major en honor a la Mare de Déu de la Ràpita, copatrona del municipi. La devoció a Santa Maria de la Ràpita està documentada almenys des de l'any 1907 i, cada cinc anys des del 1940, se li dediquen unes festes extraordinàries.

Les celebracions, conegudes per "Festes del Barri", tenen lloc el 8 de setembre i el cap de setmana més proper, i es desenvolupen al llarg de cinc dies amb tot tipus d'activitats: bous (embolat, capllaçat...), sardanes i ballades de jotes, concurs de bitlles tradicionals catalanes, jocs infantils, competicions esportives i exposicions, entre d'altres. Alguns anys s'allarguen fins l'11 de setembre i inclouen els actes propis de celebració de la Diada de Catalunya.

Ofrena col·lectiva de fruits i flors a la copatrona

El 8 de setembre té lloc el ritu central de les celebracions: l'ofrena de fruits i flors a la Mare de Déu. Es tracta d'una ofrena col·lectiva que efectuen totes les entitats culturals, socials i esportives del barri. A mig matí, els membres de cada una d'elles es concentren a l'Avinguda Catalunya amb el seu penó identificatiu, el seus vestits característics, la seva dama d'honor i pubilletes que els representa, i algun recipient per a portar l'ofrena, que consisteix normalment en flors i tot tipus de menjar (arròs, galetes, llet, cafè, pasta, oli...).

La multitudinària comitiva està encapçalada pels gegants de Sant Carles, que representen a dos treballadors del mar: Pere -un pescador que porta unes xarxes i una pipa- i Carme -una remendadora de xarxes. La banda municipal toca durant tot el recorregut. A mesura que van arribant a l'Església Parroquial de la Santíssima Trinitat, les entitats van entregant la seva ofrena de fruits.

Tot el que es recull es destina a entitats de beneficència i es reparteix entre els que ho necessiten. Acabada l'ofrena té lloc la missa cantada, durant la qual les dames d'honor i les pubilletes fan l'ofrena de flors a la Mare de Deu.

Campionat de morra

D'entre tots els actes de la festa també destaca el campionat de morra que té lloc el dissabte a la tarda i que se celebra des de l'any 2006 organitzat per Morràpita, l'entitat que està liderant el procés de recuperació d'aquest joc a Catalunya.

La morra és un joc d'agilitat mental que, amb noms diversos, es juga arreu del món. Al nostre país és tradicional en diferents pobles de les Terres de l'Ebre. A Sant Carles de la Ràpita -on s'ha conservat amb més vitalitat- la morra havia estat un joc propi de la gent de mar, dels pescadors i mariners locals, que jugaven -una vegada acabada la feina- a les tavernes properes al port, on es s'apostaven la beguda, i a la mateixa llotja, on apostaven la morralla o peix sobrant. Per això, a la Ràpita, els dos jugadors situats més a prop del mar són sempre els qui comencen la partida.

A Sant Carles de la Ràpita la morra es va mantenir gràcies a Cisco "el tio maleta" i Maria Cinta "la xata", una família de pescadors propietària d'un bar on es van començar a fer, als anys 1980, els primers campionats en el marc de les festes majors de Sant Jaume. L'any 2007 va néixer Morràpita, una entitat que ha popularitzat el joc entre gent de totes les edats i condicions, organitzant campionats i participant en trobades internacionals, com el Murramundo, que va celebrar-se a Sant Carles de la Ràpita en el marc de les Festes del Barri de l'any 2017 coincidint amb el 10è aniversari de l'entitat.

En l'actualitat, a Sant Carles de la Ràpita també es fan campionats de morra durant les festes de la Mare de Déu del Carme (pels volts del 16 de juliol), durant les festes majors (pels volts del 25 de juliol), durant la festa "Viu els orígens" (una nova festa de recreació marinera que té lloc a l'octubre) i per Nadal.

La Mare de Déu del Camí i el seu Santuari
Salceda i Castells, Josep / Edicions de l'Ajuntament de Cambrils