Ecosistema: Protagonistes > Balls i danses > Balls de rems

Ball de pescadors

És un ball que té els rems per protagonistes

Rems amunt!

Parella del ball

Foto de grup amb els gegants de l'ermita

El Ball de Pescadors de Mataró és un ball únic a Catalunya. Es balla en el marc de l'Aplec de Sant Simó, pels volts del 28 d'octubre, per recordar l'ancestral vincle entre aquesta antiga ermita situada a primera línia de mar amb els pescadors i mariners de Mataró.

L'ermita i l'aplec de Sant Simó

Cada any, quan comença a arribar el fred, molts mataronins s'acosten fins a l'ermita de Sant Simó per celebrar una arrelada festa que, ja documentada l'any 1613, és considerada una mena de festa major de tardor. La festa se celebra al voltant d'una ermita situada just davant la platja, als afores de la ciutat. Es tracta d'una ermita molt antiga, construïda sobre una capella anterior a principis del segle XVII, quan tota la costa de Barcelona i el Maresme vivia sota l'amenaça dels pirates, que es dedicaven a assaltar naus comercials i fer incursions terrestres per aconseguir botins.

L'Aplec de Sant Simó se celebra sempre el 28 d’octubre, diada de Sant Simó, i el cap de setmana més proper. Durant aquests dies hi ha venda dels tradicionals sabres (un tortell de brioix ensucrat amb forma d’espasa), oficis solemnes dedicats al sant, castells, activitats de temàtica marítima, actes dedicats a la mainada i la presència tant dels gegants de l'ermita, com d'altres figures festives de la ciutat.

El ball de pescadors

Diumenge al matí es fa la cercavila que compta amb l'assistència de les autoritats polítiques i els gegants de la família Robafaves, els Nans, l'Àliga i els gegants de Sant Simó, que són rebuts a l'ermita.

Després, just davant l'entrada de l'ermita i davant l'atenta mirada de centenars de persones, s'escenifica el Ball de Pescadors. El ball és executat per vuit balladors (4 homes i 4 dones) que van abillats amb els vestits tradicionals dels pescadors mataronins (pantalons o faldilles blau marí, faixes negres, camises llistades, mocador al coll i gorra). Cada parella de balladors va proveïda d'un gran rem de fusta que va entrecreuant amb el dels altres balladors mentre es dansa al ritme de diverses melodies composades especialment per a l'ocasió.

Breu història d'un ball nou

A principis dels anys noranta, l'organització de la festa va convidar l'esbart Dansaires d'Iluro a interpretar alguns balls de temàtica marinera del Maresme, com el Ball de Remitgers de Malgrat de Mar o el Ball de la Barca de Vilassar de Mar. D'aquestes exhibicions en va néixer la idea de crear un ball propi nou, per recordar l'ancestral vincle d'aquesta ermita amb els pescadors i mariners de Mataró. El ball es va encarregar al mestre Pompili Massa, que en va fer la coreografia, i es va estrenar l'any 1993. Des d'aleshores aquest ball, únic a Catalunya, no ha faltat mai en la celebració de l'aplec.

Text: Redacció Festes.org