Calendari: Festes de tot l'any > Ritus de pas > Bateig

Els padrins
Una figura protectora
Diferents poblacions, Diferents moments de l'any

Una de les figures cabdals de la cerimònia del bateig són els padrins, dues persones que acompleixen unes funcions ben determinades durant aquest ritu i que, després, també exerciran un rol força destacat durant tota la vida de l'infant que apadrinen.

Padrins i fillols en la tradició catalana

La tradició catalana explicita clarament qui són els padrins d'una criatura acabada de néixer. Els padrins del primer fill o filla són el pare de l'home (l'avi patern) i la mare de la dona (l'àvia materna). Els padrins del segon fill o filla són la mare del marit (l'àvia paterna) i el pare de la muller (l'avi matern). I els padrins del tercer fill o filla són el germà i germana majors de les dues parts (els tiets). I així successivament.

Avui, moltes famílies també assignen aquesta funció a altres persones del seu entorn familiar i d'amistats, i en molts casos amb independència de si l'infant ha estat batejat o no.

Les tasques dels padrins

La principal funció dels padrins o padrines, la que va originar aquesta figura, és ocupar-se del nen o nena en cas que aquest perdi els seus progenitors encara essent petit. Els padrins s'ocupen de protegir l'infant (fer-li de pares) en cas que aquest quedi orfe.

Els padrins també s'ocupen d'obsequiar amb regals a l'infant al llarg de la seva infantesa, en ocasió del seu sant i aniversari, així com en determinades diades festives del calendari, com la Setmana Santa, Pasqua, Nadal i Reis, entre d'altres.

La tradició estableix que per Setmana Santa els padrins regalin la mona i la palma o el palmó als seus fillols o filloles, i que per Reis els fillols vagin a casa els padrins a buscar el tortell o la rabassa (Empordà).

Els padrins durant el bateig

Els padrins exerceixen unes funcions ben concretes durant la cerimònia del bateig, ocupant-se sobretot de fer de testimonis de l'arribada del nadó, de comprar el càntir per l'aigua i de tirar les llepolies als assistents.

Bateig sense aigua. Accions i celebracions civils a Catalunya
Canela i Balsebre, Rosa M / Generalitat de Catalunya. Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural
Aquest llibre s’endinsa en les cerimònies de benvinguda o d’acolliment ...