Calendari: Festes d'Estiu > Altres festes de juliol > Festes majors

Sant Martí Sarroca (l'Alt Penedès), Tercer cap de setmana de juliol

Els gegants

Drac

Capgrossos

Balls de bastons

La Festa Major de Sant Martí Sarroca es celebra cada any el tercer cap de setmana de juliol amb un programa d'actes divers que inclou exposicions culturals, campionats de tot tipus d'esports, castells, menjars a la fresca, balls de nit, concursos de truites i alguna sorpresa d'última hora...

La festa major de Sant Martí Sarroca se celebra pels volts del tercer diumenge de juliol. Sembla que la festa s'havia celebrat tota la vida pels volts de l'11 de novembre, diada del patró, però a finals del segle XIX o principis del XX es va canviar pel quart diumenge de setembre. La data definitiva de la festa es va fixar just abans de l'esclat de la guerra civil del 1936-39 i després ja va quedar fixada en el tercer diumenge de juliol aprofitant les vacances d'estiu.

La festa major comença extraoficialment el dijous o divendres amb el tritlleig general de campanes i un esclat de foc, soroll i llum: al matí la Tronada Aèria encesa per la Pubilla i l'Hereu i, a la nit, primer un castell de focs artificials i després un espectacle-exhibició de foc a càrrec dels diables locals que dona pas al pregó d'inici de festes, el ball de nit i el ja tradicional "correbars".

Aquest dia també s'inauguren totes les exposicions culturals que hi ha al poble aquests dies i es fa la Mostra d'Artesania (des del 1993) i la Mostra de Treballs de Manualitats (des del 2001). Durant els dies que dura la festa també es celebren altres activitats que han esdevingut tradicionals en moltes festes majors com el cinema a la fresca, amb projeccions per la mainada i pels adults.

Dissabte de festa major, al matí diversos campionats (truc -des del 1986-, natació, tir al plat, motocròs i tennis taula) omplen carrers, places i els altres equipaments públics de la vila. A la tarda hi ha la tradicional cercavila que recorre els carrers amb la participació de tots els grups de cultura popular del poble: diables, gegants, drac, bastoners, dansaires i la banda de música. Els diables Aristois llegeixen les tradicionals sàtires i passegen el Drac de Sant Martí. De nit, la festa s'anima amb les propostes musicals, amb orquestres i "l'Empalmada disco" música punxada pels propis joves del poble i l'emissora local.

Els actes més destacats de diumenge, dia central de la celebració, són un àpat popular al matí que culmina tota la nit anterior, la missa solemne de festa major cantada per la coral del poble, amb posterior ballada de sardanes i l'actuació sorpresa de la nit.

Dilluns és el dia dedicat als petits, amb parc i cercavila infantil al matí, que compta amb la participació de totes les versions infantils dels balls populars i una Colla de Panderetes. A la nit, un sopar a la fresca, ball i l'encesa de la traca de fi de festa.

Les Santes amb lletra i música
Cruzate, Angelona / Associació Cultura i 15!