NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 14 de setembre de 2024 | Caterina de Gènova    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Antoni > Fires


Fira de Sant Antoni
Continuació d'una antiga i reconeguda fira de porquets
Anglès (la Selva), Cap de setmana més proper al 17 de gener


Imatge de Sant Antoni dins l'església


Fira al nucli antic


Mostra d'animals de granja


Benedicció dels animals


Parada amb tortells i bastons de Sant Antoni


Bastó de Sant Antoni


 

Anglès celebra, el cap de setmana més proper al 17 de gener, la seva Fira de Sant Antoni, una diada que s’ha convertit en un punt de trobada de persones vingudes d'arreu i que combina l’activitat firal amb el tradicional ritu de benedicció dels animals.

Com en moltes altres poblacions catalanes, a Anglès la Festa de Sant Antoni Abat, el 17 de gener, havia estat una diada molt important en el calendari anual de tots aquells que utilitzaven animals de treball, bàsicament pagesos, traginers i bosquetans que feien servir matxos per anar a desemboscar (desbrossar i treure llenya del bosc). Aquell dia, en agraïment, s’homenatjava als animals amb una gran festa que consistia en una benedicció de les bèsties, sardanes i balls a l'envelat de l'era del Castell i una fira de bestiar que estava especialitzada en bestiar porcí. A la fira, que era coneguda arreu per la seva gran oferta de garrins, es compraven els godalls que s'engreixarien durant l'any, doncs les famílies ja havien mort el porc i calia comprar-ne un de nou per tornar a començar el cicle.

Expliquen que una vegada havia acabat la desfilada per la benedicció dels animals (els tres tombs), els bosquetans i traginers feien un quart tomb: anaven d'hostal en hostal amb el seu matxo per tal que els convidessin a una barreja (anís, aiguardent i conyac). Si no els convidaven a beure feien entrar el seu animal dins l'establiment.

La festa va deixar de celebrar-se als anys 1950, quan els animals van ser progressivament substituïts pels vehicles a motor (cotxes, camions i tractors). Pels volts de l’any 1996, un grup d'entusiastes veïns i l’Ajuntament van decidir recuperar la data, la benedicció dels animals i organitzar al seu voltant un esdeveniment firal i moltes activitats complementàries.

La fira

La festa comença el dissabte, quan té lloc l’obertura oficial a càrrec dels representants polítics i els hereus i les pubilles, i s’inaugura la fira d’artesans, comerciants i entitats del poble, que instal·len les seves parades al llarg del carrer indústria.

Durant tot el cap de setmana, la fira es complementa amb moltes altres activitats culturals, com visites guiades, tallers, exposicions, trobada de plaques de cava, plantada de gegants, fira d'antiquaris i brocanters, campionat de petanca, trobada de tractors i maquinària del camp, trobada de puntaires, concentració de motos i cotxes clàssics (que té per amfitriona al gegant de foc Pere Motero), campionat de petanca, etc

La benedicció dels animals

El ritu central de la celebració i el que el vincula amb la festa antiga és la benedicció dels animals domèstics. Es tracta d’un acte d’homenatge i reconeixement als animals que consisteix en la benedicció, per part del rector del poble. L’acte és presidit per una imatge del sant, que per a l’ocasió és treta de l’església on resta tot l’any exposada. Hi participa gent vinguda tant d’Anglès com d’altres pobles del voltant amb els animals que cadascú porta de casa seva. S’hi poden veure cavalls, gossos, gats, conills, ocells, tortugues…

Durant tot el dia hi ha un tancat que compta amb la presència de diversos animals de granja (vaques, xais, cabres, conills, ases…) i altres activitats que tenen per protagonistes els animals, com tallers d’educació canina, exhibició de gossos d’atura, etc.


Tortells i bastons de Sant Antoni

Una de les singularitats de la Fira de Sant Antoni d’Anglès són els dolços que aquests dies realitzen els pastissers locals. Per una banda, el tradicional tortell de Sant Antoni, un tortell de brioix amb forma rodona farcit de massapà i amb paret d’ametlla i sucre volat per sobre, que també trobem en moltes altres poblacions per Sant Antoni i que en aquesta població ja es feia abans de 1996. I per altra banda els Bastons de Sant Antoni, que són exclusius d’aquesta població i que van es van fer per primera vegada en ocasió de la Fira de Sant Antoni l’any 1996 (no es feien abans). El Bastó de Sant Antoni d’Anglès és un tortell de brioix farcit de massapà i amb crema per sobre, que té una forma forma allargada per representar el bastó del sant ermità.

Text: Redacció festes.org, amb informacions d'Emili Rams, arxiver d'Anglès.

Fotografies: Manel Carrera i Escudé


  268 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Ajuntament d'Anglès
https://angles.cat/
Carrer d'Avall, 29, 31
17160 Anglès (la Selva)
972.42.00.58




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org