Calendari: Festes d'Estiu > Festivals > Festivals de música

Festival Internacional de Música Popular i Tradicional
Tota la riquesa de la música popular d’arrel tradicional
Vilanova i la Geltrú (el Garraf), Tercera setmana de juny

Una de les artistes

L'escenari de Ribes Roges

Cartell de l'edició 2000

El tercer cap de setmana de juny, Vilanova i la Geltrú acull un dels festivals més emblemàtics de música popular i tradicional d'Europa, un cita que cada any porta a la vila els millors sons populars provinents dels cinc continents.

El FIMPT és un festival de referència dins l'univers de la música d’arrel tradicional, un dels festivals més antics de Catalunya i un dels més prestigiosos de tot l'Estat espanyol .

El festival programa un cicle de concerts d’alta qualitat que sap combinar la música tradicional pròpia del país amb d’altra procedent d’altres indrets del món. Així, durant uns dies pels carrers i places de Vilanova i la Geltrú es pot gaudir de la millor música d'aquest gènera feta a catalunya, el País Valencià i les Illes Balears i també, per exemple, de fados portuguesos, ritmes africans, polifonia jueva, gaites de Galícia, tambors i vents caribenys, sons orientals, etc. Un mostrari prou selecte de la millor música tradicional del món.

Història del festival

El festival va néixer l’any 1981 d'un grup de persones del teixit associatiu de Vilanova i la Geltrú vinculades a la música popular d'arrel tradicional. L'objectiu era doble: situar aquest gènere en el calendari festiu i consolidar una trobada anual per tal de difondre, promoure i potenciar vies per enregistrament i la formació del sector.

La data escollida fou a mitjans de juliol, quan la ciutat comença a oblidar-se de les revetlles de Sant Joan i Sant Pere i s'està preparant per la Festa Major de la Mare de Déu de les Neus, secular celebració que tanca sempre el calendari festiu estiuenc de la ciutat. Des de fa uns anys, el festival se celebra el tercer cap de setmana de juny.

En un primer moment el festival estigué lligat a la festa major, essent-ne una part de la programació musical, però poc a poc s'anà deslligant de la festa grossa i anà agafant volada sol. Fins l'any 1997 el festival era gratuït i contenia, a més a més dels concerts, diverses activitats complementàries i força actuacions al carrer. Aquell any el festival canvià de format, es prioritzà la qualitat per sobre la quantitat i es decidí començar a cobrar per la entrada.

Des que es va iniciar l'any 81, han passat pels seus escenaris més de 200 grups procedents d'àmbits geogràfics diferents: els Països Catalans, la Mediterrània, Europa, Amèrica i també d'altres continents.

comprar
FIMPT, 25 anys: Festival Internacional de Música Popular Tradicional, Vilanova i la Geltrú 1981-2005
L’any 2005 el Festival Internacional de Música Popular Tradicional, FIMPT, ...

Festival Internacional de Música Popular Tradicional (FIMPT)