Dijous, 9 de maig de 2024 | Hermes    cerca       subscriu-te

Ecosistema: Festes d'altres cultures > Festes d'Amèrica del Nord > Festes de Mèxic

Calaveres pintades

Esquema dels elements d'un altar de muertos

Vetlla al cementiri

Dona pintada de Mictecacíhuatl

Declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco, el Dia de Muertos és una festa massivament celebrada a Mèxic que inclou, entre d'altres, l'elaboració dels "altares de muertos", vetlles als cementiris i el costum de vestir-se com la deessa de la mort de la mitologia mexica.

La festa de Tots Sants es viu intensament a molts països de Llatinoamèrica (Mèxic, Bolivia, Perú, Ecuador, Guatemala, Venezuela..) on s’anomena Día de Todos los Santos o Dia de Muertos, i té els seus orígens en les cultures prehispàniques.

A Mèxic, el Dia de Muertos és una de les festes més importants de l'any i una de les més celebrades, especialment al centre i al sud del país. L'any 2008 va ser declarada com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco, màxima distinció en l'àmbit de les festes. Se celebra a l'interior de cada casa i també al carrer i als cementiris.

Altar de muertos

A les cases, cada família elabora els anomenats "altar de muertos". Es tracta d'un espai de la casa que és guarnit amb abundants flors, menjar, espelmes enceses, calaveres dolces, incens... amb què s'ofrena i es dóna la benvinguda als esperits dels avantpassats familiars, que es creu que aquests dies tornen a la seva casa.

Els altars han de tenir unes característiques determinades, fixada per la tradició local. Han d'incloure aliments de temporada i propis de cada regió. Modernament, també s'hi solen posar una o més fotografies dels morts, així com alguns dels objectes que més els agradaven.

L'altar se sol muntar uns dies abans del 28 d'octubre, ja que cada dia es dedica a un tipus de mort diferent: els que van morir joves, els que van morir d'accident... El dia de la festa, la matriarca de la casa adreça unes paraules als allà reunits amb les quals dóna la benvinguda, recorda i honora els morts,tant els més recents com als més antics de la família.

Vetlles als cementiris

També s'acudeix massivament als cementiris, on es fan espectaculars ofrenes de flors, llum i aliments damunt les tombes dels difunts, que es vetllen durant tota la nit. En algunes zones de Mèxic és costum fer "camins" de flors o llum entre els cementiris i la casa del difunt.

Cares pintades

Durant el Dia de Muertos és freqüent que les dones es pintin la cara de calavera, emulant la deessa de la mort de la mitologia mexica: Mictecacíhuatl.

Text: Redacció Festes.org