NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 28 de març de 2024 | Càstor    cerca       subscriu-te   

Ecosistema: Cultura popular > Jocs i joguines > Jocs d'atzar


El joc de la virolla
Que l'atzar assenyali el premi
Diferents poblacions, Diferents moments de l'any


El Joch de la birolla de Sant Jaume de Llierca. Foto Valentí Fargnoli


Virolla del segle XVIII conservada a l'esglesia de Sant Cristòfol de Tavertet


Virolla del segle XIX. Fons Joan Amades


Virolla d'Hostalets de Balenyà


Virolla del Museu Comarcal de Manresa


Virolla de la Vall de Bianya


Virolla conservada al Museu Etnològic de Barcelona


Virolla de Santa Pau


 

La virolla, baboia o virola és un dels jocs d'atzar catalans més antics i enigmàtics. Es fa servir en moltes festes populars amb l'objectiu de rifar els productes que aporten els mateixos veïns i contribuir a finançar, així, les despeses de la festa.

Què és?

La virolla és un antiquíssim i senzill joc d'atzar utilitzat de forma ritual en moltes festes populars, aplecs i fires del país. A Osona, la Garrotxa, i el Lluçanès es coneix amb el nom de virolla (pronunciat 'viroia'), a les comarques de la Selva, Gironès i l’Empordà s'anomena "baboia", mentre que al Moianès en diuen "virola".

Tot i que hi ha diverses modalitats del joc i diverses formes del tauler, generalment consisteix en fer girar una fletxa de ferro (la virolla) dins un tauler dividit de forma radial en diverses seccions que estan numerades aleatòriament, i encertar en quina casella es quedarà aturada de la fletxa.

Hi ha algunes caselles especials que no estan marcades amb un número, sino amb uns dibuixos enigmàtics. Són les caselles conegudes amb els noms de "dama" i "guinyot" i solen estar representades amb el dibuix d'una dona, un peix, una flor, un dimoni... Generalment, el qui aconsegueix encertar la virolla en aquestes caselles aconsegueix un premi especial.

Els premis del joc de la virolla acostumen a ser en espècie i són aportats pels mateixos veïns: aliments elaborats artesanalment, begudes, plantes, fruits de l'hort, llibres, cremes i remeis fets amb herbes, roba...

La virolla forma part del conjunt de jocs de caràcter ritual que es juguen només en el marc de festes populars. La virolla té un doble objectiu: per una banda es tracta d'un mecanisme de redistribució de la riquesa, doncs tots els premis són aportats pels mateixos veïns que participen de la festa, i per l'altra, serveix als organitzadors per finançar les despeses de la celebració.

Què en sabem de la història i origen d'aquest joc?

El joc de la virolla és molt antic: a Catalunya se'n té referència almenys a principis del segle XVII quan es va prohibir. Tanmateix, el joc va sobreviure, va ser molt popular en fires i festes fins ben entrat el segle XX i s'ha mantingut fins als nostres dies.

El joc de la virolla és la versió catalana del joc de la "ruleta castellà, de la "roulette" francès i d'altres jocs d'atzar semblants, tipus "roda de la fortuna", que hi ha arreu del món. Es tracta de jocs com els que actualment es juguen en casinos privats i a la televisió.

Llocs on es juga a la virolla

La virolla encara ara es juga en diversos pobles en el marc de celebracions diverses. Cada una d'elles té la seva particularitat i una manera de jugar-se diferent. Un dels moments on està més documentat l'ús de la virolla són les rifes d'ous de Pasqua Florida.

Hom creu que a virolla més antiga de Catalunya és la que es fa servir a Tavertet (Osona) en el marc de l'aplec que cada any es fa servir per rifar ous el Diumenge de Pasqua Florida. Antigament també s'havia fet servir per Nadal, per rifar torrons.

A Santa Pau (la Garrotxa) hi ha diversos aplecs en els que es fan servir virolles, com l'Aplec de Sant Martí, que se celebra pels volts de l'11 de novembre; l'Aplec al Santuari de la Mare de Déu dels Arcs, a principis de setembre; i al dels sants Abdon i Senén, que té lloc pels volts del 30 de juliol. Les virolles de Santa Pau tenen una casella amb forma de peix (la dama) i se sap que antigament els premis incloïen animals vius aportats pels veïns (gallines, conills, xais...).

A les Preses (la Garrotxa), la virolla es juga en el marc de l’Aplec de Sant Miquel del Corb, el cap de setmana més proper al 29 de setembre.

A Hostalets de Balenyà (Osona), s'ha recuperat recentment en el marc de l'Aplec dels Ous de Dilluns de Pasqua, ja documentat l'any 1598.

A Moià (el Moianès), el joc de la virola és costum tradicional de l'Aplec del Saiol que es celebra cada any durant el Dilluns de Pasqua de Resurrecció.

També n'hi ha referències a Sant Jaume de Llierca (la Garrotxa), Canet de Mar (el Maresme) la Manresana-Prats de Rei (l'Anoia), Sant Aniol d'Aguja- Montagut (la Garrotxa), Solius (la Selva),

Text: Manel Carrera i Escudé

Fotografies: Fons Joan Amades, Museu Etnològic de Barcelona, Museu Comarcal de Manresa, Valentí Fargnoli, Marc Fontbona, Manel Carrera


  217 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





Números meravellosos
Amades i Gelats, Joan / Editorial Selecta
Visió quimèrica i enginyosa dels números segons el sentir popular. AQuest ...

La baboia o virolla. L’ahir del joc de la ruleta
Vila i Medinyà, Josep Maria / L’Avenç
Repàs introductori als documents antics on apareixen referències a l'oci ...




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org