Calendari: Festes d'Estiu > Altres festes de juliol > Festes majors

Festa major

La Mostra Gastronòmica

Les Nits de Teatre al carrer

Els gegants i el gall de Parets

El Bitru

Un dels principals atractius de la Festa Major d'estiu de Parets del Vallès, que es celebra cada any el darrer cap de setmana de juliol, és l'escenificació col·lectiva de la "Llegenda de la pedra del diable" un exemple d'imaginació participativa per part dels geganters, la colla de diables i altres associacions locals.

La Festa Major de Parets del Vallès es celebra cada any a finals de juliol. Tot i que les festes comencen dies abans amb havaneres i altres concerts i espectacles d’animació, el plat fort de la festa major d'estiu és, juntament amb el cicle de Nits de Teatre al Carrer i la Mostra Gastronòmica, l'escenificació de "La llegenda de la pedra del diable". Es tracta de la posada en escena, pels carrers del poble, de la bonica llegenda de connotacions faustianes que hi ha darrera els gegants locals, Marcel i l'Elisenda. Aquesta peculiar obra de teatre es desenvolupa dissabte a la nit a la plaça de la vila amb tots els elements de la imatgeria festiva popular (els gegants Elisenda i Marcel i un Gall), compta amb la participació de la colla diables de la població i de nombroses persones que volen formar part d’aquesta escenificació llegendària, que els permet reviure una història d’amor ocorreguda en el passat i que ha assolit consideració mítica.

La llegenda explica que en Marcel era un arquitecte que al segle XVIII va anar a Parets a treballar en la restauració de l'església i l'arxiu del poble i que es va enamorar d'una bonica paretana, l'Elisenda. A fi i efecte d'acabar les obres en Marcel necessita una pedra de grans dimensions, que ha de ser portada de lluny. Desesperat, en Marcel pacta amb el diable perquè li aconsegueixi la pedra en el termini acordat. A canvi, ell li entregarà l'ànima. Tot i que en Marcel no s'ho pren seriosament, un dia la pedra arriba a Parets duta per centenars de diables. A la plaça els esperen en Marcel, l'Elisenda i els vilatans, que intenten persuadir al diable, però aquest vol endur-se l'ànima d'en Marcel dins una llanterna. Aleshores, l'Elisenda l'entreté durant una llarga estona amb una bella i seductora dansa fins que un gall canta tres vegades. El diable ha perdut i s'allunya, enganyat, amb crits de ràbia. Els vilatans criden de joia, doncs l'enginy de l'Elisenda permetrà acabar les obres de l'església i salvar al Marcel.

En dels protagonistes de la trama és el Bitru, un missatger sinistre, cavaller de l’Infern enviat directament pel mateix Llucifer. La figura del Bitru, un home misteriós que va damunt d’un gran cavall que és portat com un gegant i que escup foc, va ser construïda l'estiu del 1998. El personatge permet l’execució de balls propis de caràcter ceremonial, al so d’unes músiques també creades especialment per a ell, però també incorpora efectes de pirotècnia. D’aquesta manera pot encapçalar la Desfilada Infernal i ser el capdavanter de tota la comitiva de Diables i del mateix Llucifer.

Les Santes amb lletra i música
Cruzate, Angelona / Associació Cultura i 15!