NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 29 de març de 2024 | Segon    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Primavera > Altres festes de juny > Festes majors


Festa Major
Festa en terra de tupiners i avellanes
La Selva del Camp (el Baix Camp), 4 de juny i cap de setmana proper


La relíquia de Sant Andreu


Homenatge a la vellesa


Els gegants Pòlit i Madalena


Els nans


Ball de gitanes


Ball de cercolets


Ball de Diables


El Diabló i les Grifolles


Diada castellera


 

La Selva del Camp celebra la seva festa major d'estiu pels volts del 4 de juny amb tot un seguit d'actes d'entre els que destaquen l'homenatge a la vellesa i la sortida de l'extens i renovat seguici popular i festiu de la població.

Vot de poble

La festa major d'estiu de la Selva del Camp se celebra el primer cap de setmana de juny. La festa, coneguda al poble com a "Festa del vot de Sant Andreu" o Festa de Sant Andreu d'estiu, és fruit d'un vot de poble efectuat al segle XVII.

L'any 1651 una epidèmia de pesta (mal de glànola) atacà la vila i, davant la impotència el poble va recórrer a implorar ajut celestial. El 4 de juny de 1651 es va determinar per atzar quin dels sants es prendria per advocat i va sortir, per tres vegades consecutives, que seria Sant Andreu. Segons la tradició, gràcies a les pregàries al sant, el contagi va remetre del tot i, des d'aleshores, es va acordar dedicar una festa anual, cada 4 de juny, a aquests fets considerats miraculosos.

Durant segles, la festa es va celebrar el 4 de juny amb un ofici al matí i una processó exclusivament religiosa a la tarda, que exhibia la relíquia del sant patró, un tros del Braç o Mà de Sant Andreu. La processó religiosa era formada per totes les confraries amb les seves banderes, creus i tabernacles.

A finals del segle XX i principis del XXI, a la processó s'hi ha afegit un seguici de tipus profà (balls i entremesos documentats al poble i procedents d'altres celebracions) i la festa es va complementar amb molts altres actes típics de qualsevol festa major d'estiu.

Estructura ritual de la festa actual

La festa comença el divendres amb el pregó, el correbars i el concert de Festa Major.

Dissabte, d'entre tots els actes populars destaquen al matí la baixada d'enginys i l'arrossada popular que es fa als jardins de l'Hort d'Iglésies amb espectacle inclòs, i el correfoc i el ball de festa major de la nit.

Diumenge a primera hora hi ha matinades, tronada i repic de campanes per marcar el dia gran de la festa. Tot seguit se celebra l'Homenatge a la Vellesa (des de 1963), que compta amb l'exhibició dels elements festius del seguici i l'homenatge de la banda municipal, que acompanya als avis i àvies fins a l'església fent sonar música. Durant la solemne missa major té lloc la veneració de la relíquia i el cant dels goigs. En sortir de l'ofici, comença la cercavila del seguici popular i festiu de la festa votada de Sant Andreu.

Tot i no tenir colla pròpia, diumenge a la tarda se celebra una esplèndida diada castellera a la Plaça Major, que compta amb la participació de diverses colles castelleres vingudes d'arreu. El vespre hi ha teatre i el castell de focs artificials de cloenda.

El seguici popular i festiu

Els integrants del seguici popular i festiu de la Selva del Camp són: els diables (adults i infantils), el Diabló (2000), una bèstia de foc que és una rèplica gegantina del minúscul insecte (Curculio Nucum) que ataca les avellanes en gra i que va acompanyat per les Grifolles (2005); els grallers i el timbaler; els nans (la Botiguera, el Catalanet, en Popeye, el Macer, l'Alcaldessa, l'Alcalde, el nano Galderic); el gegantó manotes rei Pepet de Bufilàndia; els gegants "vells" Tupí i Tupina; els gegants "nous" Madalena i Pòlit; tots els balls populars: el Ball del Patatuf i els Balls de la Polaina, el Ball de Cercolets, el Ball de Bastons, el Ball de Gitanes, el Ball de Valencians, i la banda de música.

Els gegants Pòlit i la Madalena representen un tupiner (un fabricant d'un tipus d'olles de terrissa identificatives del poble) i una plegadora d’avellanes. S'anomenen així perquè Sant Hipòlit és el patró dels terrissaires i perquè “per Santa Magdalena, l’avellana és plena”.

La presència d'un gegant tupiner s'explica pel fet que aquesta població disposa d'una llarguíssima i famosa tradició terrissaire que destacava per la producció de tupins alts, amb forma romana, almenys des de mitjans segle XVI, i també plats, tasses, tapadores i guardioles. Per això als habitants de la Selva del Camp se'ls anomena "tupiners". Els tupins són un tipus d'olla (d'una sola nansa i amb tapa) pensats per anar al costat del foc (no sobre el foc, com l'olla) i que serveixen per escalfar el líquid que conté.

El Ball o Martiri de Sant Andreu

Cada 50 anys s'escenifica el Ball o Martiri de Sant Andreu, que està documentat els anys 1851, 1901, 1951 i 2001, però és molts possible que es fes abans del 1651 en motiu de la festa de sant Andreu, al novembre. A començament del segle XX, part d'aquest drama d'expressió oral, ja figurava a la processó com a ball parlat. Una de les particularitats del ball és que els seus actors s'agenollaven en arribar al carrer d'en Varrà, el lloc exacte on la tradició diu que la pesta va començar a remetre.

Text: Redacció Festes.org, amb informacions de Joaquim M. Masdeu Guitert i Pepi Sans

Fotografies: Manel Carrera Escudé (Arxiu Festes.org)


  293 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





El seguici festiu de la Selva del Camp
Diversos autors, / Coordinadora La Polaina
Llibret amb il·lustracions de cada un dels integrants del seguici festiu ...

Calendari festiu de la Selva del Camp
Masdeu Guitert, Joaquim M. / Migdia Serveis Culturals
En aquest treball de divulgació -fruit de 15 anys de recerca- es descriuen ...

Protocol del seguici festiu i elements de cultura popular i tradicional a la Selva del Camp
Diversos autors, / Ajuntament de la Selva del Camp
Aquest llibret, publicat l'any 2023 per l'Ajuntament, defineix el marc ...



Ajuntament de La Selva del Camp
https://www.laselvadelcamp.cat/
Plaça Major, 4
43470 La Selva del Camp (el Baix Camp)
977.844.007
ajuntament@laselvadelcamp.cat

Coordinadora la Polaina
https://www.facebook.com/coordinadoralap...
c/ Major, 52
43470 La Selva del Camp (el Baix Camp)
623.35.92.47
coordinadoralapolaina@gmail.com



Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org