Diumenge, 5 de maig de 2024 | Juliana    cerca       subscriu-te

Calendari: Festes de Primavera > Altres festes de maig > Festes del mar

Sortida dels patins

Un dels participants gaudint sobre el seu patí

Tots els patins mar endins

Entrega de premis

Abans que comenci la temporada turística, la petita cala de Tamariu, al Baix Empordà, acull una trobada de navegació a vela protagonitzada per una singular embarcació d'origen català admirada arreu del món: el patí a vela, quinta essència de la navegació en llibertat.

Tamariu abans de l'estiu, un reducte de pau i llibertat

Tamariu és la més petita de les tres cales de Palafrugell i l'única que ha sabut mantenir-se relativament allunyada d'una massiva urbanització turística. No hi ha ni església ni escola ni oficina bancària i, fora de la temporada estiuenca, és -com va dir Josep Pla- un reducte de pau i vida lliure. A l'estiu, en canvi, arriben els estiuejants i s'obren els restaurants i els hotels per acollir els nombrosos visitants que hi acudeixen per gaudir de tot tipus d'activitats de lleure al mar, com els esports marítims (submarinisme, caiac, navegació a vela, etc.).

Quinze dies abans del tret de sortida de la temporada turística, se celebra una competició amb un tipus d'embarcació únic al món: el patí a vela.

El patí català

Conegut popularment com a "patí català" perquè es va inventar a Catalunya, el patí a vela és una embarcació que no disposa d'orsa ni timó, una particularitat fora del comú i que en condiciona totalment la navegació, que es fa en base al pes i la perícia del tripulant.

Aquest sistema únic de navegació –transmès de generació en generació per tradició oral (el primer llibre tècnic és dels anys setanta)– genera admiració arreu del món i molts el comparen amb la sensació de cavalcar un cavall damunt el mar.

La regata de Tamariu

Durant l'any se celebren moltes regates competitives de patí a vela, d'entre les quals destaquen el Campionat i la Copa de Catalunya, la Copa d'Europa, i diversos campionats que tenen lloc de forma itinerant, cada any en un municipi diferent. A més a més, cada club nàutic disposa de la seva pròpia regata anual de patí català.

La primera edició del Trofeu Club Nàutic de Tamariu es va celebrar l'any 2005 per iniciativa del club nàutic d'aquesta localitat, en què hi ha alguns dels millors patinaires del país.

La trobada se celebra un cap de setmana de mitjan maig, sovint pels volts del 15, però sempre abans de l'1 de juny, que és la data en què es posen les boies a la badia per amarrar les embarcacions de lleure dels estiuejants. D'aquesta manera, s'aprofita que la badia té la sortida a mar obert sense obstacles.

Compta amb la participació d'entre 35 i 40 patins procedents de tota la geografia catalana (Sant Antoni de Calonge, Sitges, Barcelona…), inclosos els de Tamariu. Es fan dues sortides a mar, una dissabte i l'altra diumenge, i cada regata segueix l'estructura de l'anomenat "triangle olímpic": sortint totes al mateix temps, les embarcacions han d'efectuar un recorregut entre tres boies situades al mar en un ordre ben conegut per tots (tres cenyides, dos trams llargs i una empopada).

Es tracta d'una regata competitiva i regulada per un àrbitre: guanya qui aconsegueix acomplir tot el recorregut en primera posició. La trobada acaba amb un dinar de tots els participants i les seves famílies en un restaurant del passeig.

La regata de Tamariu no és la més antiga ni probablement la que més embarcacions concentra, però té una particularitat que la fa única. A diferència de la majoria de competicions de patí català, que se celebren en poblacions amb platges llargues –el patí, per la seva forma, es considera una embarcació ideal per entrar i sortir de la platja–, la de Tamariu té lloc per un tram de costa molt rocós, essent una de les poques que se celebren en una cala de la Costa Brava.

Club Nàutic de Tamariu
Passeig del Mar, 11