Calendari: Festes d'Estiu > Altres festes majors d'agost > Darrer dijous

Multitudinària competició festiva entre blancs i blaus

La carretillada

Els xics de Granollers

El rajoler blau

El rajoler blanc

Durant tot l'any, bona part de la població de la vila de Granollers es divideix en dos bàndols que s'enfronten aferrissadament durant els dies de festa major. La imaginativa rivalitat i les múltiples competicions que existeixen entre les colles dels Blancs i els Blaus, han contribuït a fer una celebració popular lluïda, emocionant i oberta a la participació de tothom.

Blancs i Blaus, un model festiu reeixit

La Festa Major de Granollers ha crescut de forma imparable en els últims quinze anys. Des de 1983, any en què es van iniciar les fraternals competicions entre les colles, s'han incorporat, en cada nova edició, nous actes i propostes, cada cop més atractives, que l'han transformat en una de les celebracions més multitudinàries del panorama festiu català.

Durant quatre dies, la vila s'omple de gent vestida amb barrets, samarretes, mocadors o altres peces de roba que mostren la pertinença a una o altra colla. La massiva participació del jovent i la col·laboració activa de les entitats cíviques de la vila han fet que el blanc i el blau siguin els colors que, a més de les rivalitats pròpies d'aquesta celebració, identifiquen durant tot l´any el decurs de les festivitats que es fan a la ciutat.

L'avinguda del Parc i, especialment, la plaça Porxada s'han convertit en els principals escenaris. Aquesta última, amb una original fesomia renaixentista, es troba al nucli antic de la vila, un conjunt de carrers i places que conserven la morfologia medieval i que, els dies de festa, són plens de gom a gom gairebé a qualsevol hora.

Els actes principals

A més dels tradicionals actes de cultura popular i tradicional que organitza l'Ajuntament: sardanes, cercavila de gegants, bestiari i altres entremesos, tenen lloc moltes activitats que han donat a la festa major un caràcter singular i eminentment participatiu. Tot comença amb El Repte, una competició on cada colla repta a l'altra a guanyar el carrer, engalanant de la manera més imaginativa possible les dues places on tenen lloc la majoria d'actes.

Dos de les trobades més esperades són, l'estirada de corda, on més de mil persones d'una i altra colla lluiten amb totes les seves forces, estirant una corda de cent metres. Cada estirada és guanyada per la colla que aconsegueix arrossegar el mocador de la colla rival fins a la seva línia. S'han de fer dos estirades. Després de cada estirada, els participants de cada colla han de canviar de costat per fer la següent estirada.

També és força concorregut el correaigua, que actualment consisteix en una impressionant remullada col·lectiva nocturna on quatre enormes mànegues llencen aigua a tort i a dret mentre sonen melodies composades per a l´ocasió i interpretades en directe.

Aquest esdeveniment obre la nit golfa on es pot escoltar música, ballar i menjar fins a la matinada del dia següent. També es fa una arrossada popular per a més de 3.000 comensals i un multitudinari correfoc que recorre el centre històric de la ciutat i acaba a la plaça Porxada amb el ball del Drac i música en directe.

Els rajolers

L'acte culminant de la festa major és la reedició de l'antic episodi dels rajolers que va donar origen a l'actual caire competitiu de la festivitat. Té lloc el diumenge a la tarda quan, entre crits enfervoritzats, un membre dels blancs i un altre dels blaus competeixen en la fabricació d´una rajola de fang. Les colles també competeixen per veure quina anima més. Després de finalitzar el concurs, en Bailo, un popular personatge de l'imatgeria festiva de Granollers, tranquilitza els ànims dels participants encenent la famosa traca dels mil metres, que obre el castell de focs.

La festa acaba amb el típic sopar de germanor on els membres del jurat dicten el veredicte final, i donen la victòria a una de les dues colles. La colla que surt guanyadora disposa del privilegi d'escollir i portar el pregoner de la festa de l'any següent.

Una festa amb capacitat comunicadora

L'enorme poder de convocatòria de la festa té molt a veure amb la seva gran capacitat comunicativa. Existeix una publicació exclusiva "La pedra de l´encant", que es pot trobar a partir de mitjans d'agost a l'Oficina d'Informació Turística, a tots els establiments col·laboradors i que es reparteix a totes les cases de la ciutat, on s'expliquen amb detall la programació, les propostes de les colles, i totes les novetats relacionades amb la festivitat.

La festa major. Granollers 1857-2003
Cruz Corral, Paco / Ajuntament de Granollers
En aquest llibre l'autor fa un repàs a la trajectòria de més de 200 anys ...

Els Blancs i Blaus. Granollers. La festa major entre la tradició i la innovació
Cruz Corral, Paco / Arola Editors
La Festa Major dels Blancs i Blaus és la celebració gran de la ciutat de ...

L'ofici de rajoler. Tan proper i tan desconegut
Cruz Corral, Paco / Editorial Alpina
Maons, cairons, rajoles,... paraules tan properes i a la vegada tan desconegudes. ...

El Relat de Festa Major
Diversos autors, / Editorial Alpina
Des de l’any 2000, la Comissió de la Festa Major de Granollers convida ...

De fang, rajoles i teules
Muntanya i Martí, Maria-Teresa / Arola Editors
En el decurs del temps, la feina de transformació de la terra en quelcom ...

...i que soni la Guimbada! Músiques de la Festa Major de Granollers
Diversos autors, / Goliath edicions
Llibre que recull les músiques i els elements festius que omplen les places ...

Músiques de la Festa Major de Granollers
Diversos autors, / Tot Sona Records
CD amb les músiques que sonen durant la Festa Major de Granollers. Ricard ...

llegir
El model de festa major dels Blancs i Blaus de Granollers i la seva expansió per altres poblacions properes
Cruz Corral, Paco / festes.org
Els Blancs i els Blaus, a Granollers, és un nou model de festa major basat ...