Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Roc > Altres celebracions

Festa de Sant Roc

Ruixen als vianants que es troben pel carrer

S'entra a les cases a remullar als que encara dormen

Tothom és remullat

Sardana improvisada en un creuament de carrers

La festa de Sant Roc, que cada any renova el vot de vila que es va fer al sant per haver acabat amb la terrible epidèmia a principis del segle XVII, està protagonitzada pels grups de joves macips i captadores que recorren els carrers i cases particulars de la vila remullant i fent broma amb els vianants i conductors.

La llegenda arenyenca de Sant Roc

Segons explica la llegenda local, a principis del segle XVII els arenyencs, víctimes d’una terrible epidèmia que deixava desenes de morts dia rere dia, van invocar la figura de Sant Roc per que els protegís. L’agost de l’any 1607, el dia de la seva festivitat, va ser el primer en què no es produí cap mort per la pesta. Després, lentament, la malaltia va anar desapareixent. Des de llavors la població celebra, cada 16 d’agost, el record del miracle. La festa és, doncs, un vot de vila, una prometença comunitària d'agraïment al sant.

La cercavila nocturna

Un dels primers actes de la Festa de Sant Roc a Arenys és la concorreguda cercavila nocturna de gegants que els geganters i les geganteres realitzen per diversos carrers de la vila, el dia 14 d'agost al vespre, guarnits per a l'ocasió, en el marc d'un recorregut que es manté en secret i s'improvisa a mesura que avança.

Macips i captadores, protagonistes de la festa

En origen, la celebració de la Festa de Sant Roc es limitava a dos actes: la capta -moment en què els administradors de la confraria dedicada al sant, acompanyats de músics, feien recol·lecta per tot el poble després de dinar- i l’Ofici solemne de la tarda, en honor al sant. Amb el temps, la festa va anar enriquint-se a tots els nivells, fins arribar a convertir-se en una de les celebracions més importants del calendari local d'Arenys de Mar.

L’aparició dels macips i les captadores va modificar definitivament la posada en escena de la celebració. L’augment de la població va acabar deixant en mans dels mossos del poble la responsabilitat de fer la col·lecta.

Els joves, van acabar donant a la festa un toc d’irreverència. Vestits amb camisa blanca, faixa vermella, corbatí i espardenyes, durant tot el matí del 16 d'agost, diada de Sant Roc, entren a les cases a fer la recapta brandant almorratxes guarnides amb alfàbrega i aspergint l'aigua de colònia que duu a dins, en senyal de purificació.

El seu nom, macips, era la denominació que antigament rebien els encarregats de descontaminar els cadàvers dels morts de pesta i també els encarregats d'organitzar les festes religioses. Acompanyant als macips hi ha les captadores, que recullen els diners amb unes barretines.

L'any 2005 les dones van començar a fer de macips i la festa, exceptuant l’ofici, va deixar d’estar organitzada des de la confraria religiosa.

Avui, les accions de macips i captadores, esdevinguts veritables escamots armats amb les almorratxes constitueixen una remullada popular de primer ordre. Recorren, organitzats en quatre grans grups d'unes vint persones, els diferents barris d'Arenys de Mar remullant i purificant a tothom.

Els macips tenen llicència per tocar els timbres de les cases dels veïns, entrar-hi i remullar, amb irreverència respectuosa, els que encara dormen. Alguns ja els esperen amb menjar i beguda, però d'altres ni els obren la porta. Els macips també aturen el trànsit de vehicles pels carrers i conviden als conductors a baixar per ser remullats. Sino baixen no els deixen passar.

En el seu recorregut pels carrers ruixen a tothom que es troben pel camí amb l'aigua perfumada amb alfàbrega que duen a les almorratxes. Les comitives de macips, que van acompanyades cada una d'elles per un músic que toca el flabiol i el tamborí, també fan visita a diferents espais socials de la vila, com el casal d'avis, l'hospital i la casa de determinades personalitats locals. Durant el trajecte, els macips i macipes improvisen sardanes en els creuaments de carrers, fent bulla i gatzara.

La celebració continua per la tarda amb una cercavila de tots els macips i macipes, juntament amb els gegants i altre bestiari, per acompanyar les autoritats municipals de la Casa de la Vila a l’Església Parroquial. Abans de sortir de la plaça es fa una ruixada a les autoritats que passen per un passadís que fan els macips i les macipes.

Tot seguit, a l'església parroquial té lloc l'Ofici Solemne en honor a Sant Roc. Els macips i les macipes hi participen des del presbiteri fent la Cantada dels Goigs quan els fidels besen la imatge del sant. La missa acaba amb una ruixada general, quan els macips surten corrents del temple. Alguns anys, aquests últims actes han estat polèmics per l’actuació purificadora de les colles de macips i captadores, que ruixen, canten, ballen i criden consignes crítiques i lúdiques amb les autoritats.

La festa es clou amb la tradicional Dansa d'Arenys a la plaça a càrrec de l’Esbart Maragall.

Sant Roc a Solsona. L'escola de la Festa Major