NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimarts, 16 d'abril de 2024 | Engràcia    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Llorenç > Aplecs


Festa de Sant Llorenç
Protecció contra incendis forestals
Matadepera (el Vallès Occidental), 10 d'agost


El monestir romànic


El sant de les graelles


El sant es passeja en processó


Encenent ciris


Repartiment de coca


Una de les llàgirmes


 

La Festa de Sant Llorenç de Matadepera combina els actes religiosos i devocionals, com la processó, la missa i la cantada de goigs, amb el plaer per les bones caminades estiuenques i la contemplació de les Llàgrimes de Sant Llorenç, una de les pluges de meteorits més espectaculars de tot l'estiu català.

Sant Llorenç del Munt

La Mola, nom que popularment rep l’indret on es troba el Monestir de Sant Llorenç, al cim culminant del conjunt de Sant Llorenç del Munt i La Serra de l'Obac, és un espai natural que tradicionalment ha originat un gran nombre de contes i llegendes. Durant segles, dracs, bruixes i monjos han fascinat amb les seves aventures als habitants de les poblacions properes.

En l'actualitat la muntanya és lloc de pelegrinatge quotidià d'escaladors, excursionistes, amants de la natura i esportistes de Matadepera, Castellar del Vallès, Talamanca, Terrassa, Sant Llorenç Savall, i també d'altra gent vinguda de més lluny, com Sabadell.

La festivitat de Sant Llorenç

Cada any, el 10 d’agost, per celebrar el dia del sant, es fa un pelegrinatge que surt d'aquestes poblacions i arriba fins al monestir, situat a 1.105 metres sobre el nivell del mar. Durant tot el matí, un degoteig de gent arriba pausadament al cim de Sant Llorenç a través dels diversos camins que hi fan cap. Després d'un bon esmorzar, a les 11 es fa una missa a l'ermita que tot l'any custodia dues imatges del sant. S'invoca a Sant Llorenç per demanar-li protecció contra els incendis forestals que, amb la calor d'aquesta època de l'any, podríen ser devastadors.

Acabada la missa, es fa una processó amb la imatge del sant, una talla, que va ser restaurada a Castellar del Vallès recentment, i que la tradició mana que un any sigui portada per homes i el següent per dones. Els quatre portadors són de les quatre poblacions més properes, Matadepera, Castellar, Terrassa i Sabadell. La processó es desenvolupa tot cantant els tradicionals goigs de Sant Llorenç, que es reparteixen entre els assistents. Una vegada acabada la processó, que es realitza al voltant del temple del Monestir, i de cara a Montserrat, es canta el Virolai. Al final de l’acte es reparteix coca i vi dolç per a tothom, per tal de recuperar forces i iniciar la baixada.

La celebració, que compta amb almenys 300 anys d'antiguitat va deixar de celebrar-se durant el període de la guerra civil espanyola i va ser recuperada al 1973 quan Mossèn Manel Ametller li va donar un fort impuls. En l'actualitat el pes de l'organització dels actes el porta la Unió Excursionista de Matadepera.

Les llàgrimes

La festa també està relacionada amb les llàgrimes de Sant Llorenç, nom que reben les traces de pols interestelar de les Perseides que es poden veure les nits del 9, 10, 11, 12 d'agost i que es tornen incandescents quan entren a l'atmosfera. La tradició diu que si hom demana un desig al mateix temps que es es veu caure un meteor, aleshores es compleix. Antigament (abans que les prohibicions d'acampar al Parc limitessin les activitats al Massís) el jovent de les poblacions veïnes acudia al cim a passar-hi la nit al ras o en tendes de campanya, una jornada que permetia la contemplació de les llàgrimes i també passar una nit jugant amb els rucs i cavalls que hi havia al cim del monestir.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Manel Carrera i Escudé i lamola.com


  8540 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Unió Excursionista de Matadepera
http://uem.matadeperaentitats.cat
Carrer Pere Aldavert, nº4
08230 Matadepera (el Vallès Occidental)
93.787.01.82
ialmirall@eresmas.net

Ajuntament de Matadepera
http://www.matadepera.cat
Pl. Ajuntament,1
08230 Matadepera (el Vallès Occidental)
93.787.02.00



· Contes i llegendes de Sant Llorenç del Munt (Matadepera, Vallès Occidental)




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org