Calendari: Festes d'Estiu > Altres festes majors d'agost > Tercera setmana d'agost

Festa de l'Estany

Una de les carrosses

La desfilada de carrosses

El Príncep i la Princesa

El castell de focs a l'Estany

L'Estany de Puigcerdà i els jardins que l’envolten configuren un dels racons més bonics i privilegiats de la Cerdanya. Un indret romàntic amb un aire màgic i una particular història, que ha inspirat misterioses llegendes, i que cada any esdevé l’espai central de la festa gran de la localitat.

Durant l'últim terç del segle XIX i principis del XX L'Estany de Puigcerdà va ser escenari predilecte de moltes famílies de l'alta burgesia catalana, que hi van construir un bon nombre de segones residències per gaudir del privilegiat paisatge de la Cerdanya. Els burgesos, especialment barcelonins, passaven els estius a les torres construïdes en zones properes al llac, i celebraven animades tertúlies al famós Casino Ceretà, que es va convertir en punt de trobada de molts marchands d’art, pintors, escultors i escriptors de renom.

En aquest ambient de certa efervescència intel·lectual sorgí, l'any 1886, la idea de celebrar una festa nocturna a la veneciana que va ser batejada com la Festa Nocturna de Puigcerdà. Aquest esdeveniment va tenir, al principi, un caire absolutament elitista i només hi podien assistir els sectors benestants de la comunitat, però amb el temps es va anar popularitzant i es va transformar en l’antecedent directe de l’actual Festa de l’Estany.

L’acte més important de la versió actual de la festa, la desfilada de carrosses al·legòriques, encara conserva l’esperit carnavalesc que va inspirar les primeres edicions. Fa temps, a la desfilada s'hi presentaven tartanes i vehicles de passeig de tracció animal que s’engalanaven per a l’ocasió. Actualment, els vehicles es construeixen especialment per a la festa i alguns d’ells poden ser considerats autèntiques obres d’art. Cada carrossa al·ludeix a alguna situació social concreta i tendeix a reflectir l’opinió i el sentiment de la població envers algun fet transcendent ocorregut durant l’any a què correspon la festa. També hi participen carrosses en representació d’altres llocs de la comarca o bé de països llunyans. També hi ha força carrosses que s'engalanen seguint els personatges que apareixen al cinema o als mitjans de comunicació.

Cada any la desfilada es encapçalada per la carrossa d’una vella, símbol d’identitat de la dona ceretana. Segons explica la llegenda local, la vella de l’Estany és la representació d’una senyora nonagenària que vestia gipó i caputxó i encarnava les virtuts de la dona de la comarca. Quan es va construir el llac, la dona va ser obligada a abandonar casa seva, però ella s'hi va negar i va acabar vivint sota les aigües. Diuen que el dia de festa major, quan es fa fosc, la vella surt de les aigües i recorre el poble amb un fanalet, analitza els canvis i després torna a endinsar-se a l’estany.

La Festa de l'Estany finalitza amb un espectacular castell de focs d'artifici que es fa pels volts del llac, una escenificació romàntica on la força de la natura col·labora plenament.

Ajuntament de Puigcerdà
Puigcerdà (Cerdanya)