Calendari: Festes d'Estiu > Concursos > Concursos de bestiar

Concurs Internacional de Gossos d'Atura

El pastor amb el ramat d'ovelles

Un pastor amb el seu gos

El jurat i el públic assistent

Ovelles en plena exhibició

L'últim diumenge d'agost, com ja és tradicional, el Prat del Castell de la població berguedana de Castellar de N'Hug, s'omple d'un públic entusiasta disposat a admirar la impressionant destresa dels gossos d'atura. Es tracta d'un Concurs Internacional que demostra la vigència i efectivitat d’oficis ancestrals com el pastoreig transhumant.

El gos d'atura

Per tot el Pirineu encara queden molts representants d’aquella població heterogènia de gossos peluts, més aviat petits i d’orella generalment caiguda que fa temps senyorejà la serralada. El gos d’atura, també conegut en català antic com "gos de tura", es refereix al gos que atura els ramats i no els deixa entrar als sembrats ni sortir-se del camí traçat pel pastor.

L´any 1929 el veterinari de Ribes de Freser i el president de la Canina de Catalunya van elaborar el primer estàndard de la raça i aquesta va ser reconeguda oficialment de forma immediata. A la dècada dels 70, Àngel Jorba, un criador excepcional de gossos pastors, va iniciar la tasca de recuperació de la raça, fomentant el treball dels criadors especialitzats. Jorba va recórrer el Berguedà i el Solsonès cercant exemplars típics, parlant amb pastors, seleccionant les diferents tipologies fins que l´any 1982 fundà el Club de Gos d'Atura Català.

El gos d’atura es defineix com un animal, intel·ligent, molt viu, amb bonic pèl, i resistent al fred i la calor. D’entre les seves qualitats cal destacar un caràcter rústic i estimable, molt entregat al pastor i al ramat que se li confia, la desconfiança vers allò desconegut i també la capacitat de reaccionar ràpidament davant situacions estranyes i de prendre decisions de forma independent. Cada dia, però, és més difícil poder comprovar aquests aspectes, doncs el gos d'atura s´està convertint, en els últims anys, en un animal de companyia o un competidor en exposicions de bellesa i també és utilitzat com a gos de rescat, treballs de detecció d'explosius, drogues o, fins i tot, trufes.

Història del concurs

Segons les cròniques que maneguen els experts, la primera notícia que es té d'un concurs amb bestiar data de 1873 al País de Gal.les, encara que és molt possible que s´hagin fet competicions des de fa segles a les muntanyes i planures on pasturaven els ramats.

A Catalunya, el veterinari Agustí Franco, va promoure el primer concurs de gossos d´atura l'any 1948 a Ribes de Freser. Es va treballar amb més de cent ovelles, i els premis pels guanyadors van ser enormes botes de vi.

Els concursos sempre s'han realitzat en el medi natural, camp o muntanya, i amb unes normes que obliguen al pastor -aquell dia vestit amb indumentària tradicional, afaitat i més nerviós que mai- a romandre lluny del gos, manant-lo amb crits o xiulets.

El concurs Internacional de Castellar de N’Hug es començà a celebrar l'any 1962, en un intent de mostrar al públic les reaccions, instints i aptituds del gos quan el pastor li dona les ordres corresponents per aconseguir un objectiu. Guanyar-lo no és gens fàcil; requereix una gran coordinació entre gos i pastor, gairebé com si l'animal fos una extensió de l’home. Hi ha un cronòmetre, jutges, unes poques ovelles, dos portals iguals, públic… i molta tensió.

La primera prova del concurs pretén valorar l’obediència del gos. El pastor l’ha d’enviar cap a un carreró marcat amb unes banderoles que haurà d’agafar; després entrarà amb cura les ovelles dins d'un cercle. A continuació el gos passarà el ramat per un portell assenyalat pel jurat. Serà eliminat si mossega les ovelles o esgota el temps del qual disposa. Els animals més ben qualificats actuen en la segona prova. Per superar-la, el gos ha d’anar a buscar el ramat, arreplegar les ovelles i portar-les dintre del tancat. Un cop dins, i en el menor temps possible, les haurà de fer sortir. El concurs aplega més de 20 participants provinents de Catalunya, França, Andorra i el País Basc.

Associació del Concurs d'Habilitat de Gossos d'Atura de Castellar de N'Hug
Pl. Museu del Pastor, s/n