NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimecres, 24 d'abril de 2024 | Pere Ermengol    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Genís > Festes majors


Festa major i Tocasons
Tornen els bandolers!
Taradell (Osona), pels volts del 25 d'agost


En Tocasons


Entrada al poble


En Tocasons i els seus


El bandoler és detingut


Trabucades


Judici final


 

Durant tot un dia, la pacífica vila de Taradell rep l’accidentada visita d'en Toca-sons, un bandoler català del segle XVII, recordat a moltes llegendes pels seus peculiars mètodes. Enmig de la Festa Major del poble, la Festa d'en Tocasons, s’ha transformat, amb el temps, en una singular evocació popular a l’aire lliure on participen molt activament gairebé tots els taradellencs.

La vida i obra del bandoler conegut com a Toca-sons és una de les que més empremtes ha deixat en el nostre folklore i en la literatura popular. Existeixen diverses cançons anònimes i romanços sobre el bandoler, així com unes Cobles i una Relació de les seves correries escrites per poetes de l'època. El seu radi d’acció estava entre les Guilleries i el Cabrerès on robava, matava i empresonava gent per demanar-ne el rescat. Sembla ser que en Toca-sons va formar part com a cap de quadrilla de les bandes de Perot Rocaguinarda (1600-1611) i d’en Joan Sala, àlies Serrallonga (1622-1633), dos noms mítics del bandolerisme català.

Era, segons diuen, un home rialler, molt descarat, ben plantat i amb una llarga cabellera rossa. Assumia més riscos dels necessaris en el transcurs de les seves accions i, tot i que moltes vegades va estar a punt de ser atrapat, era un gran coneixedor dels camins muntanyencs i sempre aconseguia fugir.

L'àlies Toca-son, o Toca-sons com se'l coneix popularment, podria venir, bé de la seva fama de dormilega o bé de les seves habilitats com a instrumentista i el seu gust per la música i el ball. Segons les cròniques, el bandoler va morir a mitjans del segle XVII, a mans d'un jovenet taradellenc que el va trobar dormit prop d'unes roques camí de Vic.

Teatre d’època al carrer

A Taradell, la festa en el seu honor, iniciada el 1993, escenifica l’aparició d’en Toca-sons al poble, un dia que hi havia ball, i la seva posterior captura i judici. El bandoler, que es distingeix dels altres pel seu vistós barret amb ploma de color taronja, és encarnat cada any per un taradellenc diferent. L’autèntica identitat del personatge és el secret més ben guardat de la festa.

La representació comença amb l'anunci del pregoner que en Toca-sons i la seva quadrilla ronden pel voltant del poble i pretenen entrar a Taradell per la força. Les autoritats encomanen la defensa de la vila al Sometent, què amb els seus homes intenta impedir l´ entrada dels bandolers. Bandolers i Sometent s'empaiten pels carrers de la vila disparant trabucs. Mentre la pólvora, el fum i la gresca s'estenen per tots els carrers de Taradell, a la plaça de les Eres es ballen sardanes.

Quan els bandolers entren a la plaça, la música para i es deixa de ballar. En Toca-sons, amb la força dels trabucs, obliga a ballar una sardana, la Sardana d'en Toca-sons. Però a poc a poc, les rotllanes concèntriques de la sardana s'aniran tancant fins a fer-lo presoner. La tensió s’apodera de l’ambient…podrà finalment Taradell viure tranquil lluny de les intempestives visites del bandoler?

Gastronomia especial per a l’ocasió

Els elements gastronòmics que acompanyen la celebració només es poden degustar aquell dia a Taradell. Hi trobareu el Pastís d'en Toca-sons, elaborat pels artesans pastissers del poble, els Roca-sons, dolços que reben aquest nom per la seva forma de roca escarpada, com els refugis del bandoler i el Brocalet, una beguda forta i refrescant, pròpia dels bandolers més agosarats, que es pot tastar el 25 d'agost a la taverna que hi ha a la plaça de les Eres.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Fotografia Taradell


  6549 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





llegir
Dossier especial sobre els gegants de Torroella de Montgrí
Diversos autors, / Ajuntament de Torroella de Montgrí-l’Estartit
Recull d'articles sobre diferents aspectes dels gegants i els capgrossos ...



Ajuntament de Taradell
http://www.taradell.cat/
Taradell (Osona)
93.812.61.00
tocasons@interausa.com

Agrupació Festa d'en Tocasons
http://www.toca-sons.cat
Domènec Sert, 50
08552 Taradell (Osona)
699.51.80.16
toca-sons@toca-sons.cat



Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org