Español/English
Divendres, 3 de maig de 2024 | Amèlia | Dia Mundial de la Llibertat de Premsa    cerca       subscriu-te

Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Gil i Sant Llop > Aplecs i processons

Festa de Sant Gil
Homenatge al patró dels pastors
Núria-Queralbs (el Ripollès), 1 de setembre

La Mare de Déu de Núria

La processó

La imatge sobre l'andes guarnida amb flors

Un moment de la processó

Des de fa segles, a principis del mes de setembre, els pastors de banda i banda de la Vall de Núria, baixen amb el seu bestiar per celebrar la tradicional Festa dels Pastors en honor de Sant Gil, el protector dels homes que any rere any recorren els camins del Pirineu buscant millors zones de pastura pels seus ramats.

La Vall de Núria, una zona de clima fred i plujós, és un dels punts de trobada més importants de la pastura estival i també un dels eixos històrics de la transhumància dels ramats a les terres catalanes. Les seves riques planícies alimenten cada temporada a milers de caps de bestiar que arriben a principis de l’estiu.

Segons s’explica a la llegenda local, Sant Gil, un abat benedictí nascut a Grècia va arribar a la vall provinent d'un monestir francès per fer-hi penitència, al voltant de l'any 700. Durant la seva estada a Núria, va viure uns anys en una cova com a ermità. Després va iniciar una tasca evangelitzadora: va tallar una imatge de la Mare de Déu i cada diumenge cridava els pastors a missa. Alguns pastors no volien anar, perquè tenien por del llop i el sant va plantar la seva campana al bell mig del pla per protegir-los.

Des de llavors, la campana és objecte de culte i els pastors del Pirineu Oriental tenen el sant per patró. Per acabar de vèncer les reticències dels homes de la muntanya, cada dia, el sant penjava una gran olla,feia escudella, i amb la seva campana convocava a tothom a menjar amb ell. Anys més tard, quan començà la ferotge persecució dels cristians, Sant Gil va fugir de la vall i abans de marxar va amagar els seus objectes sagrats en una cova.

Avui en dia, aquests elements, conservats al Santuari de la Mare de Déu de Núria, s´han convertit en un autèntic símbol per a la població local, i són venerats com a remei si es tenen problemes de fertilitat, migranyes, somnis dolents o por de la nit. I en el mateix lloc on es creu que va viure, avui s’aixeca l’ermita que porta el nom del sant, un indret que cada estiu aplega els pastors per a celebrar la seva festa anual.

El dia 1 de setembre, de bon matí, desenes de pastors dels dos vessants dels Pirineus, vestits amb les robes tradicionals i acompanyats dels seus ramats es troben a Queralbs per a celebrar una sèrie d’actes religiosos i lúdics durant tota la jornada. La vall s’omple de vida i bullici amb la gran concentració d’ovelles, xais, bous, vaques i cabres que es produeix. Un dels actes més importants de la celebració és la missa solemne oficiada pel bisbe de la Seu d’Urgell. La cerimònia, amb música d'orgue i en un marc de gran bellesa natural, és un esdeveniment molt especial que acaba amb ofrenes de llet, mató i formatge per part dels assistents. A continuació comença la processó on es treu la imatge de la Mare de Déu.

Després, un cop finalitzats els actes més solemnes de la festa es fan un seguit d´activitats que van des de les ballades de sardanes a la cercavila de xanquers i gegants. Al final arriba un dels moments més esperats. Els pastors s'escampen i, en diferents grups, organitzen trobades espontànies per diferents racons de la vall, normalment al voltant de les fonts, on s’expliquen com ha anat l’any als camins de la muntanya.

Imatges: Vall de Núria

Núria i la Mare de Déu