Calendari: Festes d'Estiu > Concursos > Esports tradicionals

Campionat mundial d'esports tradicionals
Amposta (el Montsia), pels volts del 15 d'agost

Logotip del Campionat

Les birles

Prova de camàlics

Amposta (el Montsià) celebra cada any el Campionat Mundial d’Esports Tradicionals amb l’objectiu de recuperar activitats lúdiques i professionals que es feien a la vila a principis del segle XX. Aquests particulars jocs olímpics es celebren en el marc de la festa major de la localitat i compten amb proves de camàlics, birles, bèlit i regates de muletes.

En aquesta iniciativa popular hi pot participar qualsevol grup humà, ja sigui una entitat, una colla d'amics, els membres d´una família, ... tenint en compte algunes condicions per formar un equip.

Les proves del Campionat tenen lloc en diferents emplaçaments durant tot el matí i s'estructuren al voltant de quatre esports tradicionals: camàlics, bèlit, birles i muletes. Les curses de camàlics són diverses proves de força i habilitat que es fan imitant la feina de transport de sacs d’arròs que antigament feien els treballadors del Delta. El Bèlit és un joc que també és present en altres cultures d’arreu del món i que es juga amb una pala de fusta i un pal –el bèlit- de 10-12 centímetres. Les Birles és un joc amb molta tradició a Amposta i que es juga amb sis peçes -les birles- de fusta d’olivera i tres birlots, i amb una dinàmica semblant al joc de les bitlles. Finalment, la regata de muletes pel tram del riu Ebre que hi ha entre el Club Nàutic i el Pont Penjant és una cursa a rems amb les embarcacions tradicionals de la zona. El lliurament de premis es farà una vegada acabada la regata.

Associació Cultural les Set Piques
43870 Amposta (el Montsià)