Calendari: Festes de Tardor > Festes de Misericòrdia > Festes majors

Aplec del Baix Camp
L'avantsala de les festes de Misericòrdia
Reus (el Baix Camp), diumenge abans del dia 25 de setembre

Ballada de sardanes

Aplec Baix Camp 2000 (V.Marí)

Aquest tradicional aplec cada any fa de pròleg de les Festes de Misericòrdia, la segona festa major de la ciutat de Reus. El nucli d'activitats de l'Aplec gira al voltant de les sardanes, però també compta amb diverses activitats de cultura popular i tradicional complementàries.

L'Aplec del Baix Camp és organitzat per la Colla Sardanista Rosa de Reus i es celebra sempre a la Plaça del Santuari de Misericòrdia el diumenge anterior a les Festes de la Misericòrdia, que s'escauen el 25 de setembre i són la segona festa major de Reus.

Les sardanes i Reus

Les sardanes foren part integrant dels programa de les festes de Misericòrdia als anys 50 del segle XX, quan s'organitzaren algunes ballades, ja al nucli antic, ja al mateix santuari.

La idea d'organitzar un aplec que congregués balladors provinents de les comarques properes sorgí al 1967, data de la primera celebració de l'Aplec. A aquella primera ballada i actuació de les cobles s'hi anaren afegint noves activitats culturals, com actuacions de grups musicals, cantades, concursos de dibuix, d’escacs o, més endavant, tirades de bitlles, fins a establir la configuració actual de la celebració.

Segons l'etnòleg Salvador Palomar "l’Aplec Baix Camp fou, amb molta diferència, l’acte popular més important d’una festa major centrada en la visita al santuari i els oficis religiosos."

L'Aplec del Baix Camp

L'Aplec dura tot el dia i el seu nucli principal d'activitats gira al voltant dels actes que tenen a la sardana com a protagonista. Compta amb la presència de cinc cobles i té com a principals al·licients la trobada de colles, el concurs de sardanes improvitzades i un concurs de fotografia sobre el mateix Aplec.

El concurs de colles improvisades està obert a la participació de tots els assistents i inclou amb premis per a totes les colles participants.

L'aplec programa diverses activitats complementàries amb la idea de convertir-lo en una trobada cultural de referència. Així, ja des de les primeres edicions es va procurar envoltar d'actes paral.lels, com recitals de folk, concerts d'orfeó, recitals de cançó, concursos de dibuix i pintura, concurs de fotografia, gegants i nans, concerts, balls, diables, actuacions castelleres, concursos de colles, espectacle infantil, tirades de bitlles, esmorzars populars, teatre, tallers d'escacs, de jocs, de sardanes, de malabars, de castells, etc.

El ball de la Mare de Déu de Reus
Palomar i Abadia, Salvador / Carrutxa