Calendari: Festes de Tardor > Festes de la Verema > Festes i fires de la D.O Pla de Bages

Festa de la Verema del Bages

Les portadores plenes de raïm

Trepitjant raïm

Capgròs de la festa

Trepitjada popular de raïm als cups

La vila d’Artés és coneguda arreu de Catalunya per la qualitat dels seus vins i caves. En homenatge a aquests productes, cada any el poble celebra cada any una gran festa destinada a acostar la cultura del raïm, el vi i el cava entre els seus habitants i entre els vinguts d’altres contrades.

La Festa de la Verema que cada any es celebra a Artés és la festa per excel·lència dels vins i els caves del Bages i per aquesdt motiu també és coneguda com la Festa de la Verema del Bages. Cellers i caves del poble com Artium, Caves Gibert i Soler Gibert han aconseguit posar els vins d'aquesta comarca entre els més reconeguts mundialment, tal i com ho demostren les vendes dels vins amb denominacions d'origen Pla de Bages i Cava d'Artés.

La primera edició de la Festa de la Verema d‘Artés es va celebrar l’any 1996 i en l’actualitat és una de les festes amb més visitants de l’any al municipi. La festa es celebra el primer cap de setmana d’octubre, en plena època de veremades, i posa de relleu l’important paper que desenvolupen els productes de la vinya en la cultura popular bagenca i també en la cultura popular catalana en general.

La festa, que constitueix una festa de celebració de la fi de les tasques de la collita, explica didàcticament com és la tasca dels veremadors actuals però especialment vol homenatjar els mètodes de treball dels veremadors i veremadores d’altres èpoques.

El programa de la festa

Els actes de la Festa de la Verema d’Artés comencen dissabte a la nit amb un sopar amb ingredients de la comarca i el Ball de la Verema al pavelló esportiu municipal. Les principals activitats tenen lloc, però, l’endemà diumenge, primer diumenge d’octubre. Al matí, hi ha la Pedalada Popular i la Trobada d’Intercanvi de Plaques de Cava. Durant tot el dia el poble fa un recorregut per la història del vi i el cava, des de l’època romana fins als nostres dies, a través de diverses representacions teatrals amenitzades per grups de música. Diferents artesans i oficis d’època ocupen els carrers i places del barri antic explicant històries relacionades amb el món de la vinya. Aquestes recreacions històriques permeten conèixer als visitants com vivien i bevien els nostres avantpassats, des de sempre lligats a la producció vinícola, en una comarca que va ser, a finals del segle passat, la primera productora de Catalunya.

Per altra banda, en diferents moments del dia, hi ha les aixafades populars de raïm, amb la participació de petits i grans i de personatges coneguts. També hi ha diferents tasts de vins dirigits per someliers. A la tarda hi ha un dels actes més concorreguts de la festa: la subhasta d’ampolles de vi i cava i antiguitats relacionades amb el món de la vinya.

Durant tot el dia es poden visitar els diferents cellers de la vila i comprar la coca de la verema i vi i caves de la DO Pla de Bages.

comprar
Mil veus de Bacus. Diccionari etnolingüístic de la vinya i el vi al Bages. Llengua, literatura i cultura tradicional
Estruch Subirana, Maria / Publicacions de l'Abadia de Montserrat
L’objecte d’estudi d’aquest treball és el vocabulari del conreu de la vinya, ...