Calendari: Festes de Tardor > Concursos > Concursos de castells

Concurs de castells

Castellers de Vilafranca

Colla Vella Xiquets de Valls

Colla Joves Xiquets de Valls

Una actuació conjunta

Durant el concurs biennal de colles castelleres, la Plaça de Braus de Tarragona es converteix per un dia en la capital del món casteller. Es tracta de l'únic supervivent d'un tipus d'esdeveniment que ja té més de cent anys de tradició i que permet que les colles participants rivalitzin les unes amb les altres aixecant els castells més alts i més complerts.

Història dels concursos

Malgrat la negativa a participar en competicions d’algunes colles i les crítiques, desacord i oposicions d’alguns sectors que en qüestionen permanentment la seva validesa, els concursos han estat, són i seran una constant dins la història del món casteller català.

Els concursos de castells són, de fet, una tradició més que centenària. La primera notícia escrita que fins ara es té sobre un concurs de castells, anomenat com a tal, és del 24 de setembre de 1902, quan Barcelona va acollir l’enfrontament casteller entre les dues úniques colles existents en aquell moment: la Vella i la Nova dels Xiquets de Valls. De fet, aquell primer concurs es va anomenar “Concurs Regional de Xiquets de Valls”.

Des d’aleshores, ciutats com Barcelona, Reus, Valls, El Vendrell i Vilafranca del Penedès han acollit almenys una vegada alguna competició castellera. Valls, bressol de la passió castellera, va organitzar un concurs l’any 1941, el Vendrell va fer el mateix l’any 1945 i Reus, el 1948. Vilafranca va acollir un primer concurs l’any 1935 i després un altre el 1962, i més tard, del 1968 al 1971, va organitzar quatre edicions del Trofeu Anxaneta d’Argent, avui desaparegut. Barcelona va acollir tres edicions d'un concurs anomenat Gran Trofeu Jorba- Preciados (del 1964 al 1966).

El Concurs de Castells de Tarragona

Ara bé, si una ciutat ha aconseguit mantenir certa constància en l’organització d’un concurs, aquesta és Tarragona. La primera edició del seu “Concurs de Castells” va tenir lloc el 2 d’octubre de 1932 i va comptar amb la participació de les dues colles de Valls i les dues colles tarragonines. Gràcies a l’èxit aconseguit l’any següent, el 1933, també s’organitzà un concurs, però no va ser fins 19 anys després, el 1952 que la ciutat recuperà el Concurs. És en aquesta dècada dels 50, un moment de forta davallada del fet casteller, quan ja s’introdueix la periodicitat biennal (1952, 54, i 56). Però no és fins la dècada dels setanta i sobretot, a partir del 1980, que Tarragona ha organitzat, de forma constant i ininterrompuda el seu Concurs de Castells.

Amb els anys, la constant modificació i millora de les bases reguladores i la participació més que notòria d'institucions i empreses privades ha fet que el Concurs hagi guanyat tant en vistositat com en organització competitiva. En l'edició del 2004, per exemple, el nombre de colles inscrites va ser de 18, amb un total d'uns quatre mil castellers i castelleres participants.

El Concurs consta de 5 rondes, durant les quals les diferents colles realitzen les seves construccions. Cada construcció té un valor determinat i puntua segons un rànking establert. D'aquesta manera, al final, el jurat, que és composat per membres de les diferents colles i que disposa d'un espai privilegiat des d'on segueix fil per randa totes les construccions, pot establir una classificació objectiva.

Una vegada acabades les rondes competitives, el jurat emet el veredicte del Concurs, començant per la última colla i fins la colla campiona. En els darrers anys s'han anat incorporant millores tecnològiques al Concurs, de manera que els resultats de cada ronda i la posició de cada colla es canten per megafonia i es poden veure durant tota la jornada a la pantalla gegant que s'instal·la a la plaça.

Una vegada emès el veredicte final i el nom de la colla campiona, s'entreguen els premis, entre els crits d'ànim i els xiulets en contra de les persones que encara són a plaça. S'atorguen tres trofeus a les tres primeres colles. Per acabar, els grallers i tabalers de totes les colles formen una rotllana al centre de la plaça i interpreten, amb el permís de la megafonia, una peça conjunta. A partir d'aleshores, la ciutat de Tarragona s'omple amb els colors de les camises de les colles, algunes de les quals passen la resta del dia a la ciutat.

I és que el dia del Concurs, Tarragona esdevé la capital mundial castellera i perpetua, d'aquesta manera, un tipus d'esdeveniment que ha tingut, té i tindrà un lloc destacat dins la història del fet casteller.

Història dels Concursos de Castells
Jaria i Manzano, Jordi / Edicions El Mèdol