Calendari: Festes de Tardor > Festes de la Mare de Déu del Remei > Festes majors

Festa major i Capvuitada

Un moment del correfoc

El Correbar

El ball de bastons

La mostra de cotxes antics

A mitjans d’octubre Caldes de Montbui viu un dels moments festius més intensos de l’any. En dos caps de setmana consecutius la vila celebra la Festa Major, protagonitzada en bona mesura pels actes organitzats pel Ball de Diables local, i la Capvuitada, que culmina amb el popular Aplec del Remei.

La concentració de tantes festes en pocs dies a Caldes de Montbui té la seva explicació: des de 1861 la Festa Major es celebra pels volts del segon diumenge d’octubre, dia de la Verge del Remei. Però l’Església, per no fer coincidir la festa gran amb l’Aplec del Remei, trasllada la diada de la Verge al tercer cap de setmana d’octubre, amb la qual cosa a la vila hi ha celebracions durant dos caps de setmana seguits, Festa Major i Capvuitada.

La Festa Major i el Ball de Diables

La Festa major és protagonitzada per les activitats d'un dels grups de cultura popular més actius del municipi: el Ball de Diables, que durant la Festa major organitzen el correfoc i el corretraca, que posa en marxa cada any una personalitat calderina diferent i que acaba amb un gran espectacle pirotècnic que escenifica l'encesa del campanar. També són els organitzadors del Correbars, un recorregut per una desena de bars de la població que obsequien als participants amb una copa i una tapa i que s'encarrega de donar el toc de gresca adient pels balls de la nit. Un altre dels actes que organitzen és el ja tradicional Bateig de foc, una bona manera d’introduir als més menuts al món dels diables. Finalment són els portadors de la Godra, un animal mitològic, amb cap de lleó, cua de serp i ales de rat-penat que durant la Festa Major fa un ball especial composat per en Jaume Mauri.

D'entre els ball populars de Caldes de Montbui també destaquen el Ball de Bastons, que presenten la seva proposta innovadora que adapta el ball a les necessitats ocioses dels vilatans i el Ball de Pastorets.

La Capvuitada i l'Aplec del Remei

La Capvuitada té el seu punt àlgid el diumenge al matí, amb el tradicional Aplec del Remei que es celebra el cap de setmana següent a Festa Major a l’ermita que duu el mateix nom.

L'Aplec acull mostres de tot tipus: fira d’antiquaris i brocanters, mercat d’artesans i manualitats, fira d’artesans de l’alimentació, trobada de puntaires, la cercavila amb gegants, capgrossos, pastorets i castellers i l'aplec sardanista que té lloc al recinte del Remei. Una de les singularitats de l'Aplec és la mostra de carros i la mostra de cotxes antics.

Les danses de les Carasses de Petrer: origen, evolució i perspectives de futur
Navarro i Tomàs, Vicent