Calendari: Festes de Tardor > Fires i festes d'oficis > Festes de carboners

Festa de la carbonera

Barraca dels carboners

L'ull de la carbonera

La carbonera embalumada i mig coberta de terra

Taules parades amb la carbonera fumejant al fons

La Festa de la Carbonera s’estructura al voltant del procés de fabricació artesanal del carbó vegetal, tal i com el realitzaven els carboners de les Gavarres. Durant més de dues setmanes aquesta pila de llenya es converteix en un animat centre de pelegrinatge, xefles, acampades, reunió i diversió espontànies de gent provinent de diferents contrades.

Breu història de la festa

La primera edició de la festa es celebrà l’any 1993 quan dos persones que havien exercit de carboners, en Simon Cruanyes i en Lluis Pla, empesos per l'associació Amics de les Gavarres, decideixen tornar a reviure aquest ofici d’una manera pedagògica i alhora lúdico-festiva.

La iniciativa s’ha anat repetint des d’aleshores gràcies a l’entusiasme d’aquest dos homes de fum -així és com es coneix popularment als carboners-, a l’esforç de moltes persones que hi han participat desinteressadament i al suport obtingut per part del Consell Comarcal del Baix Empordà, l’Ajuntament de Forallac, l’Associació El Cau dels Pins i altres entitats de la rodalia.

Durant aquests anys, la Carbonera s’ha construït en indrets diferents fins a consolidar el paratge conegut com a Can Sobellàs, dins el Mas Frigola de Sant Climent de Peralta, com a l’emplaçament definitiu que cada any aplega milers de visitants.

El proces de construcció de la carbonera

La Festa de la Carbonera és el resultat d’un treball col·lectiu en el que hi participen moltes persones i dura al voltant d’un mes.

La construcció de l’estructura de la carbonera comença amb l'empilada de la llenya seguint una tècnica ancestral. La base de la carbonera està feta amb llenya d’alzina, roure i pi distribuïda verticalment i s’anomena “pila”.

Després, la pila de llenya s'embaluma (es recobreix totalment amb brancatge verd de bruc) i finalment es tapa amb terra, a excepció de la part més alta o “ull” que serveix per encendre-la i alimentar-la. Aquest és el procés clau, que sempre dirigeix una persona autoritzada i compta amb el necessari ajut de moltes persones.

L’encesa de la carbonera és potser el moment que més visitants congrega i sempre té lloc el dissabte després d’haver acabat la construcció. Una escala de pedres i troncs serveix per accedir a l’ull i "abillar" la carbonera una vegada està encesa.

Una vegada encesa la carbonera, cal vigilar que tot vagi segons el previst: la vigilància posterior del procés de cocció del carbó s’allarga quinze dies més. Aquests darrers dies i nits els carboners els passen a l’anomenada Barraca del Carboner vetllant perquè la pila es mantingui encesa i fumejant. Cada nit, centenars de persones s'acosten per sopar al voltant de la carbonera i acompanyar, així, als carboners.

Quan el carbó ja està fet, la carbonera es desmunta i el carbó es comercialitza entre els interessats.

Objectius i raons de l'èxit de la festa

La Festa de la Carbonera de Sant Climent de Peralta té per objectiu donar a conèixer l’antic procés de fabricació del carbó vegetal i les formes de vida associades a aquest ofici tal i com es feia a les Gavarres antigament.

Tot i que la festa és una iniciativa que compta amb el suport institucional, els seus promotors asseguren que la iniciativa ha tingut èxit per ella mateixa i perquè les vivències que s’hi produeixen passen de boca en boca. La festa no ha estat mai promocionada de forma intensiva sinó que la gent s’hi ha anat acostant perquè els temes que tenen a veure amb el bosc cada vegada desperten més interès.

Milers de visitants de tot tipus s'acosten cada any a veure in situ l'antic procés de fabricació del carbó. Durant 15 dies la “plaça carbonera” es converteix en un animat punt de peregrinatge, acampades i xefles.

Boletaires, colles d’amics, famílies, alumnes d’escoles de la zona, ciclistes i gent vinguda de tot Catalunya decideixen passar cada any per veure com la carbonera fumeja i com els seus promotors n’expliquen històries.

El carboneig. L'exemple del Montseny
Gutiérrez i Perarnau, Cèsar / Editorial Alta Fulla