Calendari: Festes de Tardor > Fires i festes d'oficis > Trobades d'aiguardenters

Festa de l'aiguardent

La destil·leria restaurada

Explicant el procés d’elaboració de l’aiguardent

Bullint la brisa dins l’alambí

La trobada de jotes

Una jornada destinada donar a conèixer una de les tradicions locals més importants: la fabricació d’aiguardent. Es tracta d'una de les festes d'oficis més insòlites del país que compta amb demostracions i degustacions d'aquesta beguda alcohòlica i tot un conjunt d’activitats organitzades per les entitats culturals de la comarca.

Prat de Compte i l'aiguardent

Diuen que antigament moltes famílies del Prat de Comte, el municipi més petit de la Terra Alta, elaboraven artesanalment aiguardent després de la verema. Algunes feien aquesta beguda alcohòlica, que s'obté per destil·lació de líquids sucrosos fermentats -principalment del vi i de la brisa de raïms-, a casa seva i altres utilitzaven una prensa portàtil que es duia allà on convingués. Bullien a l’alambí el residu de la premsada del raïm, la brisa, i després de la condensació del vapor de l’alcohol en rajava l’aiguardent. El licor es va deixar de fer per culpa d’un accident en el que perderen la vida diversos veïns.

Ara fa uns anys, el poble va decidir recuperar la memòria històrica i celebrar una trobada de mestres aiguardenters. Es va restaurar la destil·leria del segle XVIII que hi ha sota el forn de pa i es va reunir a la vila experts en la matèria procedents de diversos indrets.

La festa, avui

En l'actualitat, la trobada es desenvolupa a l'entorn de les demostracions de l'ofici de fer aiguardent que tenen lloc a les destil·leries que hi ha per tot el poble. Durant tot el dia es pot veure el procés d’elaboració del licor, el pa i els dolços típics de Prat de Comte però també dels destil·lers vinguts d'altres contrades.

Alguns anys la festa inclou activitats complementàries com la mostra de curses tradicionals (cursa del cresol, dels ous, de les pedres, etc que es celebren amb gran èxit de participació durant la festa major de la vila), el campionat de bitlles catalanes, la trobada de jotes, la trobada de puntaires i altres activitats com la mostra de treballs d'entitats de la comarca, diverses xerrades al voltant de l’agricultura tradicional de la Terra Alta i l’elaboració de productes vitivinícoles, el concurs d’arrossegament amb cavalls, el Fòrum Jove Comarcal i les cercaviles de cultura popular.

Licors tradicionals, aiguardents i vins generosos. Priorat – Terra Alta – Ribera d’Ebre
Diversos autors, / Farell Editors