Calendari: Festes de Tardor > Festes de Santa Teresa > Fires

Fira de Santa Teresa
Esterri d'Àneu (el Pallars Sobirà), Tercer cap de setmana d’octubre

La vaca bruna del Pirineu

Tractants de cavalls

L'espai del bestiar

Els ramaders, tractants i pagesos del Pallars Sobirà celebren la seva festa de tardor a Esterri d’Àneu. Durant dos dies es poden comprar productes artesanals al mercat popular, degustar vedella i poltre del Pirineu, veure d’aprop els millors cavalls i vaques i fins i tot participar d'una subhasta de bestiar.

La Fira de Santa Teresa era un mercat que antigament es celebrava el 15 d’octubre i durant el qual els ramaders comerciaven amb el seu bestiar, especialment vaques, eques i ovelles. Amb el temps la Fira perdé les ovelles i es traslladà al cap de setmana. En l’actualitat es celebra sempre el tercer cap de setmana d’octubre en el recinte conegut com a Firal i inclou tot tipus d’actes relacionats amb dues de les espècies autòctones del Pallars Sobirà: la vaca Bruna i el cavall Hispà-Bretó.

La festa comença divendres amb la baixada del bestiar de les muntanyes. L’endemà dissabte al matí es fa la subhasta de vedells de raça Bruna dels Pirineus que dirigirà un especialista. Després de la subhasta es fa un tast de la vedella amb “Indicació Geogràfica Protegida”, un segell de qualitat que atorga la Unió Europea i a continuació el Concurs de Vaca Bruna dels Pirineus, en el que es premia als millors exemplars de les diferents categories: millor vaca, millor vedell, millor brau i millor semental.

Diumenge al matí hi ha exposició i degustació de pinxos i botifarra de poltre d’Hispà-Bretó, un tipus de cavall que es cria només amb l’objectiu de vendre la seva carn, l’exhibició de tir amb cavall (arrossegament), i el Concurs Equí amb premis al millor cavall, al millor tersó, al millor semental, a la millor parella i al millor poltre.

La Fira de Santa Teresa del Vendrell
Colet Duran, Joan M. / Edicions Cossetània